Școlile publice franceze au trimis acasă zeci de fete pentru că au refuzat să își scoată abaya – hainele lungi și largi purtate de unele femei și fete musulmane – în prima zi a anului școlar, potrivit ministrului educației, Gabriel Attal, transmite Al Jazeera.
Sfidând o interdicție privind îmbrăcămintea văzută ca un simbol religios, aproape 300 de fete s-au prezentat luni dimineață purtând abaya, a declarat Attal marți pentru postul de televiziune BFM.
Majoritatea au fost de acord să se schimbe, dar 67 au refuzat și au fost trimise acasă, a spus el.
Guvernul a anunțat luna trecută că interzice abaya în școli, afirmând că aceasta încalcă regulile privind secularismul în educație.
Măsura a bucurat dreapta politică, dar stânga dură a susținut că reprezintă un afront adus libertăților civile.
Ministrul, în vârstă de 34 de ani, a declarat că fetele cărora li s-a refuzat intrarea în școli luni au primit o scrisoare adresată familiilor lor în care se spune că „secularismul nu este o constrângere, ci o libertate”.
Dacă ar fi apărut din nou la școală purtând rochia, ar fi existat un „nou dialog”.
El a adăugat că este în favoarea testării uniformelor școlare sau a unui cod vestimentar, pe fondul dezbaterii privind interdicția.
Uniformele nu mai sunt obligatorii în școlile franceze din 1968, dar au revenit în mod regulat pe agenda politică, fiind deseori promovate de politicieni conservatori și de extrema dreaptă.
Attal a declarat că va oferi un calendar mai târziu în acest an pentru realizarea unui proces de testare a uniformelor cu toate școlile care sunt de acord să participe.
„Nu cred că uniforma școlară este o soluție miraculoasă care rezolvă toate problemele legate de hărțuire, inegalități sociale sau secularism”, a spus el. „Trebuie să experimentăm, să încercăm lucruri”, a adăugat Gabriel Attal.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!