Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că venirea la putere a noului președinte al SUA deschide posibilitatea unei îmbunătățiri a relațiilor bilaterale.
Conform Interfax, Riabkov a declarat în cadrul unui eveniment organizat la Institutul pentru SUA-Canada din Moscova:
Comparativ cu incapacitatea sub toate aspectele a precedentului locatar de la Casa Albă (Joe Biden), astăzi există, chiar dacă nu este mare, o fereastră de oportunitate.
Deși optimist, Riabkov a subliniat că Moscova nu este încă în măsură să aprecieze „capacitatea de a ajunge la acorduri” a noii administrații americane.
Este important să înțelegem cu ce și cu cine vom avea de-a face, cum să construim cel mai bine relațiile cu Washingtonul, cum să maximizăm oportunitățile și să minimizăm riscurile.
Donald Trump, o prezență polarizantă
Riabkov consideră că inaugurarea lui Donald Trump marchează începutul unei ere caracterizate de „geopolitica forței fără ambalaje umanitare și de gen”. În același timp, el a anticipat că politica externă a SUA va fi influențată de tensiuni interne și diviziuni care ar putea duce la schimbări neașteptate în relațiile bilaterale.
Trump a adoptat o poziție dură față de Rusia, amenințând cu sancțiuni suplimentare dacă președintele Vladimir Putin nu acceptă negocieri pentru o încetare a focului în Ucraina.
Totuși, președintele american a declarat că dorește să discute „foarte curând” atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, menționând că își reconsideră politica privind livrările de arme către Ucraina.
Kremlinul, pregătit pentru dialog
În replică, consilierul pe probleme externe al Kremlinului, Iuri Ușakov, a subliniat că Rusia este deschisă pentru un dialog serios cu Washingtonul.
„Am subliniat disponibilitatea și deschiderea noastră pentru un dialog cu noua administrație americană cu privire la conflictul ucrainean, dacă de la Washington vor veni semnale corespunzătoare”, a afirmat acesta.
Președintele Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump cu ocazia învestirii și a reafirmat necesitatea unei păci durabile în Ucraina.
Am auzit declarațiile sale (ale lui Trump) cu privire la necesitatea de a face tot posibilul pentru a evita un al Treilea Război Mondial. Bineînțeles, salutăm acest spirit.
Putin a subliniat că soluționarea conflictului din Ucraina „nu trebuie să fie un armistițiu scurt, ci o pace durabilă, bazată pe respectarea intereselor legitime ale tuturor popoarelor care trăiesc în această regiune”.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.