România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident
Începând cu prima zi a anului 2025, România va închide peste 30 de puncte de trecere a frontierei, marcând integrarea deplină în spațiul Schengen. Decizia vine, după votul unanim al miniștrilor de Interne din Uniunea Europeană, care au aprobat eliminarea controalelor la frontierele terestre interne cu și între România și Bulgaria.
La frontiera româno-ungară, vor fi închise 17 puncte de trecere, printre care cele de la Petea (Satu Mare), Borș (Bihor), Nădlac și Vărșand (Arad), dar și Curtici, un important punct feroviar.
La granița cu Bulgaria, vor fi desființate 14 puncte de frontieră, inclusiv cele de la Calafat, Giurgiu, și Negru Vodă, dar și mai multe puncte portuare de pe Dunăre, precum Corabia și Oltenița.
La Marea Neagră și Dunărea maritimă, vor fi închise punctele de trecere portuare de la Brăila și Cernavodă, însă punctul de trecere portuar de la Calafat va rămâne deschis.
În cadrul reuniunii Consiliului UE, miniștrii de Interne au felicitat omologii din România și Bulgaria. „Semnat și parafat, dragi prieteni bulgari și români, bine ați venit în spațiul Schengen!”, a declarat președinția maghiară a Consiliului UE, într-un mesaj video publicat pe rețelele sociale.
Sándor Pintér, ministrul ungar al Afacerilor Interne, a subliniat importanța momentului:
„Este un moment istoric să primim, în sfârșit, Bulgaria și România ca membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este benefică nu doar pentru aceste state, ci pentru întreaga Uniune Europeană.”
Aderarea la spațiul Schengen înseamnă eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre, facilitând călătoriile și comerțul.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube