Este corect să spunem că orice monument care a rămas în picioare de peste 2.000 de ani va văzut la vremea lui tot felul de activități sociale. Și este clar că Acropole din Grecia nu face excepție, notează Euronews.
Folosit ca o casă atât pentru zei, cât și pentru regi, monumentul antic este o atracție turistică importantă. Ne putem imagina pe Platon și, înaintea lui, pe Socrate, urcând pe stâncile istorice pentru a ajunge la monument, folosit foarte des ca centru religios.
Revenind în 2022, Ministerul Culturii din Grecia a lansat o investigație în urma unui scurtmetraj care arată doi bărbați ce au relații intime Acropole din Atena.
Îmbrăcămintea în Grecia Antică era de bază, dar funcțională. În mod normal, lua forma unei lenjerii de corp numită „peplos” și a unei mantii, cunoscută sub numele de „himation”. Dar, niciunul dintre acestea nu a fost folosit, evident, în timpul unei scene dintr-un scurtmetraj care a stârnit furori în zilele noastre.
Filmul de 36 de minute, intitulat „Departhenon” a fost lansat pe 21 decembrie, dar a intrat în atenția autorităților în prima săptămână a lunii ianuarie.
Niciun acord de la Ministerul Culturii
Potrivit Ministerului Culturii, nu a fost acordată nicio permisiune pentru a filma acolo.
„Situl arheologic de la Acropole nu este potrivit pentru niciun fel de activism sau alte activități care ar provoca ofensă și arată lipsă de respect față de monument”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Filmul conține mai multe scene explicite care implică bărbați și femei ale căror fețe nu sunt afișate. Scena de la Acropole arată doi bărbați făcând sex în timp ce stau într-un cerc format de alți actori. Vizitatorii sitului antic pot fi văzuți plimbându-se în apropiere.
Realizatorii filmului, care au rămas anonimi, l-au descris drept „operă de artă care este și o acțiune politică”.
Spyros Bibilas, președintele Asociației Actorilor Greci, a descris filmul ca fiind rușinos.
„Nu poți face totul în numele activismului. De fapt, nu consider că acest lucru este activism”, a spus el pentru postul TV Antenna. „Ca grec, îmi este rușine.”