Procurorii s-au autosesizat și au deschis o anchetă penală în urma apariției unui raport în care sunt prezentate o serie de abuzuri și orori care se petrec în Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Ștei, din județul Bihor.
Raportul a fost întocmit de către Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, autoritate autonomă sub control parlamentar.
Pacienții ar fi maltratați, înfometați și pedepsiți cu electroșocuri. Mai mult decât atât, pacienții sunt ținuți în condiții mizere și hrăniți cu mâncare expirată. În urma acestor dezvăluiri s-au deschis deja trei anchete: internă, penală și ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că va trimite un control.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș a deschis un dosar penal asupra angajaților instituției, pentru infracțiunea de loviri și alte violențe.
Inspectorii de monitorizare au fost efectuat o vizită de patru zile la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Ștei, în apropierea zilei de 17 septembrie, în urma unei sesizări.
La momentul controlului, aproximativ 300 de pacienți erau internați în unitatea medicală. Inspectorii au găsit mai multe nereguli grave, inclusiv un aparat de electroșocuri care, conform declarațiilor martorilor, era folosit ca aparat de tortură.
„Inspectorii au găsit acolo câteva lucruri care ne-au șocat și pe noi. Din declarațiile pe care le-au dat pacienții internați, ni s-a spus cu subiect și predicat că într-adevăr s-au folosit acele aparate de electroșocuri, în special ca aparat de tortură, și nu numai”, a declarat, pentru Digi 24, președintele Consiliului de Monitorizare, Emanuel-Gabriel Botnariu.
Pacienții au mărturisit că aparatul cu electroșocuri este folosit. „Beneficiarii ne-au spus că acel aparat este folosit de către toți angajații ca să-i intimideze, să-i sperie și chiar este folosit ca să-i electrocuteze“, a precizat Clara Mica, inspector în cadrul organizației care efectuat verificarea și a întocmit raportul. Aceasta a menționat că au fost găsite și urme pe corpul pacienților: „Am văzut urme pe trupurile lor. Era un beneficiar care avea foarte multe urme. În plus, avea și echimoze chiar și în jurul feței“, a mai adăugat Clara Mica.
Raportul întocmit de către Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități se întinde pe 26 de pagini și este însoțit de fotografii.
Angajații spitalului scoteau bani de pe cardurile bolnavilor
Reprezentanții Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități susțin că au găsit mult mai multe nereguli grave: „Am găsit mâncare stricată și expirată. A venit Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și au aplicat o amendă de 25.000 de lei și a dispus închiderea a șase saloane, din cauza condițiilor“, a declarat Emanuel-Gabriel Botnariu. În oficiul alimentar unde se porționează mâncarea, vesela era spălată în găleți, iar coșul era plin cu resturi de mâncare din ziua anterioară, fiind un miros înțepător.
Mulți din pacienții internați în spital trăiau în condiții mizerabile: „Toate saltelele erau pline de urină, iar ei erau plini de urină, Mulți erau dezbrăcați“.
O altă situație gravă se referă la faptul că unii angajați scoteau diferite sume de bani de pe cardurile bancare ale pacienților: „Scoteau diferite sume de bani. S-a scos chiar și o sumă de 2.900 de lei, în special de asistentul special. Toate cardurile pacienților stăteau la asistentul social și scotea bani doar când ei se aflau la masă“, a adăugat președintele organizației. Reprezentanții Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU au mai constatat că erau întocmite cereri de către pacienți pentru a fi scoase sume de bani de pe carduri, dar fără să se indice suma.
Ce răspunde conducerea Spitalului de psihiatrie
În schimb, conducerea Spitalului susține că angajatul care a adus aparatul cu electroșocuri a motivat că era folosit ca lanternă: „Cel care a adus aparatul în spital a declarat că l-a adus pentru a-l folosi ca lanternă, pentru că el avea şi un dispozitiv care avea şi lanternă. Sunt cinci pacienţi asupra cărora au fost găsite echimoze şi vânătăi”, declară Horia Miara, managerul Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Ștei.
În plus, conducerea spitalului susține că în unitate există condiții corespunzătoare: „Toate saloanele spitalului sunt echipate corespunzător, toate au paturi. V-aş invita să vedeţi, dacă doriţi, pentru că lucrurile au luat o turnură nedorită şi până la urmă este important ca adevărul să iasă la iveală”., a mai spus managerul spitalului“, a mai precizat Horia Miara.
La începutul acestui an un alt scandal a avut loc la spitalul din Ștei, după ce un supraveghetor şi un infirmier au fost cercetaţi disciplinar deoarece un pacient a fost prins beat de medicul curant, care a trebuit să-i suspende tratamentul cu medicamente psihotrope ca să nu-i pună viaţa în pericol.