6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăPoliticăScenarii după cele două demisii! Suntem la un pas de o nouă...

Scenarii după cele două demisii! Suntem la un pas de o nouă criză politică?

Au început că cadă capete din Guvern și ne întrebăm încotro se îndreaptă acest Executiv programat să rezistă până în 2024 la alegeri. Atacurile între cele două partide continuă, iar ministerele cheie sunt cel al finanțelor și energiei în această criză energetică.

După demisia lui Vasile Dîncu de la ministerul apărării, PSD nu are multe variante și chiar ar vrea un schimb cu PNL, însă acest lucru nu este dorit înainte de rocada din mai 2022, când se va schimba inclusiv premierul, iar Marcel Ciolacu sau al social democrat ar urma să-i ia locul lui Nicolae Ciucă. Dacă la sfârșitul lunii septembrie la scurt timp după demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al educației, varianta de înlocuire a venit imediat, acum Nicolae Ciucă va sta interimar și are dreptul 45 de zile. Pe lista social democraților la apărare ar fi vehiculate numele europarlamentarului Mihai Tudose sau al senatorului Angel Tîlvăr.

Cu două demisii pe masă în doar o lună, mulți se întreabă dacă bate la ușor o cădere a Guvernului, însă liberalii neagă vehement această variantă.

„Pentru PNL, lucrurile sunt mai mult decât clare. Această demisie a domnului Dîncu nu deschide sub nicio formă calea către noi negocieri politice sau calea către o remaniere guvernamentală. Acesta este atributul primului ministru – el decide, cum şi când se va face şi dacă se va face acest lucru. La fel, nu ne dorim să creăm în acest moment tensiuni sau situaţii de renegociere politică pentru o eventuală reaşezare a ministerelor, ceea ce dorim în acest moment este responsabilitate şi stabilitate politică tocmai pentru că ministere invocate – sau hai să ne oprim doar la Apărare – sunt ministere cheie, care în mod evident nu îşi permit în acest moment sincope în activitate sau în acţiune. Avem un context de securitate şi geopolitic extrem de complicat, un context economic greu, iar Ministerul Apărării sau Ministerul Energiei – pentru că a fost invocat – sunt ministere cheie care în mod obligatoriu trebuie să fie conduse de miniştri titulari”, a declarat Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.

Mai mult, liberalul spune că nu poate fi vorba despre o instabilitate sau criză politică.

„Noi dorim responsabilitate, ne dorim un guvern funcţional, un minister al Apărării care, evident, să-şi onoreze cu seriozitate toate angajamentele, de asta deocamdată credem că este nevoie, pentru a nu genera tensiuni suplimentare sau alte negocieri politice care ar putea să afecteze această relaţie, ne dorim o propunere din partea PSD pentru acest portofoliu”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Și șeful PSD infirmă un posibil scurt-circuit în actuala Coaliție, chiar dacă nu îi mai vrea pe Virgil Popescu la energie.

„Eu cred că începem să trăim într-o Românie normală şi aşezată instituţional, cu fiecare ce atribuţii are, conform Constituţiei. Să respectăm acest lucru. Eu trocuri că îl vreau afară pe nu ştiu care pentru că nu ştiu care a fost dat, cred că sunt lucruri… Nu sunt un fan al domnului ministru al Energiei. Acest lucru vi-l pot spune cu toată tăria”, a spus Marcel Ciolacu.

Cert este că urmează ședințe în Coaliție atât pentru găsirea unui nou înlocuitori la ministerul apărării, unul extrem de important, în această perioadă a războiului din Ucraina, dar și pe tema soluțiilor în privința facturilor românilor. O decizie în acest sens trebuie luată în aceste zile pentru a intra în vigoare de la 1 noiembrie. Deja pe piața energetică este un haos pentru că sunt întârzieri la calculul facturilor și sunt mai multe modele de calcule valabile.

Tot, Coaliția PSD-PNL-UDMR trebuie să ia o decizie despre pensiile speciale. Săptămâna aceasta, Banca Mondială va trimite raportul în care va spune cu cât trebuie să fie tăiate pensiile speciale, iar premierul României, Nicolae Ciucă, va merge la Bruxelles pentu a negocia Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), inclusiv pe tema pensiilor speciale.

De asemena, atât premierul Ciucă, cât și Marcel Ciolacu au promis că bugetul va fi gata luna viitoare și trecut prin Parlament.

Ce este de remarcat că în continuare cei doi miniștri spre care se arată în continuare cu degetul, adică Adrian Câciu la finanțe, cât și Virgil Popescu de la energie sunt de atins.

Probleme și bâlbâieli sunt și la ministerul mediului, unde măsurile promise în această criză energetică întârzie să apară.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

24 Ianuarie: Mesajele liderilor politici despre Unirea Principatelor și unitatea națională

Liderii politici au transmis mesaje speciale în ziua în care sărbătorim Unirea Mică, pe 24 ianuarie. Iată ce au spus Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu...

24 Ianuarie: Mesajele liderilor politici despre Unirea Principatelor și unitatea națională

Liderii politici au transmis mesaje speciale în ziua în care sărbătorim Unirea Mică, pe 24 ianuarie. Iată ce au spus Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu...

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: Vreme mai caldă decât normalul perioadei

Meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât media obișnuită pentru finalul lunii ianuarie și mare parte din februarie, în toate regiunile țării. Potrivit Administrației Naționale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă