Consiliul Județean Ilfov, pe rază căruia se află cele trei cămine de bătrâni aflate acum sub anchetă, susține că instituțiile din subordinea unui CJ nu au dreptul să controleze cămine private.
„Ce putem noi face este să monitorizăm oamenii, dar doar în centrele în care aceştia sunt duşi de noi. DGASPC Ilfov are nişte centre care sunt în subordinea noastră, pe care le monitorizăm, le controlăm efectiv mereu”, a declarat Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov.
Motivul pentru care CJ Ilfov a trimis bătrâni în cămine private este evitarea supraaglomerării în căminele DGASPC. „Legea ne obligă să nu avem mai mult de 50 de beneficiari într-un centru. Drept urmare, DGASPC Ilfov a fost să contacteze aceste servicii sociale de la furnizori privaţi”, a explicat Hubert Thuma.
Președintele CJ Ilfov a făcut aceste precizări în seara zilei de 6 iulie 2023 și le-a reluat în ziua de 7 iulie. Tot în 7 iulie, ministrul Muncii, Marius Budăi, a avut o conferință de presă în care susținea că responsabilitatea pentru căminele care sunt, acum, cercetate, revine CJ Ilfov.
Tot în 7 iulie 2023, premierul Ciolacu a cerut ministrului Muncii să demită conducerile a două structuri din subordinea Ministerului Muncii: „Îi solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi conducerea ANEPIS şi conducerea AJPIS Ilfov să fie destituite”. De asemenea, premierul a cerut conducerii CJ Ilfov și conducerii Primăriei Sectorului 3 să demită funcționarii care conduc structurile de asistența socială.
În paralel, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov a anunțat că a efectuat controale în anii 2021 și 2022. În aceste două cazuri, DSP Ilfov a aplicat amenzi împotriva conducerii centrelor de bătrâni. DSP este subordonată Ministerului Sănătății.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!