11 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoScandal politico – diplomatic cu suspiciuni de spionaj. România interzice intrarea a...

Scandal politico – diplomatic cu suspiciuni de spionaj. România interzice intrarea a 14 ziariști de la Russia Today

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a acuzat România că a refuzat să permită intrarea a 14 cetățeni ruși, care posedau legitimații de jurnaliști la postul Russia Today.

În mod ostentativ, mai ales după ce a început războiul din Ucraina, Rusia refuză să țină cont de pozițiile statelor membre ale Uniunii Europene. Nici România nu făcea excepție. Dar pentru prima dată după multe luni, România a reușit să oblige Rusia să țină cont de poziția ei. România a interzis intrarea pe teritoriul ei a 14 angajați de la Russia Today, cel mai important canal de propagandă al Kremlinului. Mai precis, cei 14 ruși n-au primit vize de intrare în România din partea statului român. Rusia a fost obligată să se conformeze dar a transmis un protest dur, prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

Cei 14 angajați ai postului Russia Today, pe care Rusia îi consideră jurnaliști, cereau să intre în România pe motiv că vor mediatiza conferința Uniunii Internaționale de Telecomunicații (ITU). Conferința are loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022 la București.

Rusia vrea să se afirme la conferința Uniunii Internaționale de Telecomunicații

ITU este o agenție a ONU, în care Rusia este un membru important. Conferința din România este unul dintre puținele evenimente internaționale ale anului 2022 la care Rusia mai are acces.

Conferințele ITU au loc din patru în patru ani pe toate continentele, ceea ce face ca, pentru România, găzduirea să reprezinte o mare răspundere. Conferința este un eveniment tehnico – științific cu largi implicații economice și politice, după cum explica deputatul Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Organizarea conferinței este o onoare și o mare răspundere. Într-o lume care se schimbă și în care revoluția conectivității rescrie reperele, România este implicată cu toată energia pentru dezvoltarea domeniilor vitale”

Sebastian Burduja,

Ministrul Cercetării și Digitalizării

La conferința din România va fi ales și un nou secretar general ITU. Candidează pentru acest post Doreen Bogdan – Martin (SUA)șiRashid Ismailov (Rusia). Ministerul rus de Externe susține că România a blocat accesul jurnaliștilor de la Russia Today la cererea Statelor Unite, pentru a evita “o competiție cinstită” și a favoriza alegerea reprezentantului SUA în funcția de secretar general.

Scopul Washingtonului și al Bucureștiului în sprijinul lui este asigurarea condițiilor pentru victoria candidatului SUA, care va pune instalațiile UIT occidentale în detrimentul utilizatorilor din restul lumii”

Maria Zaharova,

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

Moscova susține că decizia României face parte din seria de “acțiuni rusofobe dictate de interesele neo - coloniale ale Statelor Unite și ale aliaților lor”.

Un american candidează împotriva unui rus

Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor este un eveniment major pentru sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C). “Se reunesc cele 193 de state membre pentru a decide viitorul organizației în ansamblul său, determinând astfel capacitatea sa de a influența dezvoltarea domeniului IT&C la nivel global. Conferința are rolul de a adopta politica generală a UIT, planurile strategice și financiare ale organizației pentru următorii patru ani, precum și conducerea UIT, statele membre din componența următorului Consiliu al UIT și membrii Comitetului pentru Reglementări Radio”, anunța, la București, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Actualul secretar general al UIT, Houlin Zhao (China), va preda funcția către un reprezentant al SUA sau al Rusiei.

Postul Russia Today a fost interzis în România, după ce Rusia a atacat Ucraina

Conferința reprezintă un eveniment internațional important. Dar 14 oameni, câți avea pe listă Russia Today, erau oricum prea mulți dacă aveau sarcina doar să relateze, ca jurnaliști, despre o conferință. Această situație ciudată a fost explicată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României. MAE are în subordine și Ambasada României la Moscova. Ambasada a fost cea care a refuzat să ofere vize pentru așa – zișii ziariști ruși. Pe de altă parte, la începutul lunii septembrie, Rusia a expulzat un diplomat român.

“Au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă ca membri ai delegației oficiale a acestui stat la Conferința ITU de la București, în număr de 17, conform solicitării părții ruse. Decizia autorităților române competente, bazată inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media”, afirmă Ministerul român de Externe.

Amintim că Russia Today este un post a cărui difuzare în România a fost interzisă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Alec Baldwin, criticat pentru că refuză să își ceară scuze familiei Hutchins

Familia lui Halyna Hutchins, directoarea de imagine ucisă pe platourile de filmare ale peliculei "Rust", l-a criticat pe Alec Baldwin pentru că refuză să...

Departamentul de Justiție al SUA cere vânzarea browserului Chrome de către Google

Departamentul de Justiție al Statelor Unite intenționează să ceară unui judecător federal să oblige Google (Alphabet) să vândă browserul Chrome, într-o mișcare agresivă ce...

Transelectrica, sancționată cu avertisment de ASF

Criza energetică, generată de conflictul din Ucraina, a creat presiuni fără precedent asupra operatorilor de transport și distribuție Compania Transelectrica, operator al sistemului energetic național,...
Ultima oră
Pe aceeași temă