Premierul liberal polonez, Donald Tusk, l-a acuzat pe preşedintele Poloniei, conservatorul Andrzej Duda, că i-a „scuipat în faţă” guvernul, după ce preşedintele a declarat că se va opune prin veto legalizării avortului şi i-a calificat pe membrii executivului de la Varşovia drept „tăntălăi”, relatează joi agenţia EFE.
În declaraţiile făcute de preşedintele Duda la un post de televiziune apropiat fostului guvern conservator polonez, el a spus că nu va promulga niciodată o lege care să dezincrimineze avortul în Polonia, întrucât „avortul ucide oameni”.
Preşedintele a estimat că o femeie însărcinată care face un avort ilegal nu ar trebui să fie pedepsită, „întrucât se află într-o situaţie specială”, ci ar trebui pedepsite „persoanele care într-un fel sau altul participă la această procedură, în mod ilegal”.
Aceste declaraţii survin la scurt timp după ce premierul Tusk şi-a anunţat intenţia de a accelera adoptarea unei legi de dezincriminare a avortului până în a 14-a săptămână de sarcină, una dintre principalele sale promisiuni electorale, şi a asigurat că „după vorbe a venit momentul faptelor” .
Preledintele polonez Andrzej Duda i-a făcut „tăntălăi” pe membrii guvernului
„Să mergi la summitul NATO la Washington şi să scuipi în faţă guvernul polonez într-un interviu televizat anunţând noi vetouri. Nu aceasta este misiunea preşedintelui. Ce ruşine!”, i-a replicat Tusk lui Duda într-un mesaj pe reţelele de socializare.
În interviul la care a făcut aluzie premierul Tusk, preşedintele polonez a criticat politica economică şi socială a guvernului liberal, în opoziţie cu cea a fostului guvern conservator. „Fie ne aflăm în faţa unor persoane care permit furtul, fie pur şi simplu nu ştiu cum să-l evite. În orice caz, aceasta înseamnă că sunt nişte tăntălăi, incapabili să gestioneze statul polonez. Timp de opt ani, banii au fost aici şi ne-au permis să oferim servicii care după părerea lor (a actualilor miniştri n.red) nu erau posibile”, a mai spus preşedintele Duda. Mai mult, a continuat el, „în ultimele şase luni s-au produs încălcări flagrante ale legii şi ale Constituţiei în Polonia”.
Preşedintele Andrzej Duda este un apropiat al partidului naţionalist-conservator Lege şi Justiţie (PiS). Acest partid, care a condus Polonia opt ani la rând şi a fost în tot acest timp în conflict permanent cu Bruxellesul din cauza politicilor conservatoare şi suveraniste promovate de guvernele sale, a trecut la sfârşitul anului trecut în opoziţie după ce a pierdut majoritatea în urma alegerilor din octombrie. De atunci, între actuala şi fosta putere se dă o luptă politică ce are ca principale mize justiţia şi presa.
După preluarea puterii, guvernul liberalului pro-european Donald Tusk a întreprins o serie de măsuri pentru a aduce în instanţă mai mulţi miniştri şi înalţi oficiali ai fostului executiv, astfel încât aceştia să răspundă pentru ceea ce actualul prim-ministru consideră a fi practici corupte şi contrare statului de drept.
Von der Leyen anunță deblocarea fondurilor europene pentru Polonia
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat deblocarea fondurilor europene pentru Polonia, ca recunoaştere a acţiunilor noului guvern pro-european al premierului Donald Tusk de a realinia Polonia la principiile statului de drept.
„Două decizii vor fi luate săptămâna viitoare privind fondurile europene”, a spus şefa executivului comunitar, referindu-se la fondurile de coeziune şi la cele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în total circa 136,5 miliarde de euro, pe care Bruxellesul le-a îngheţat acuzând fostul guvern polonez condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) de încălcarea statului de drept prin reformele efectuate în justiţie, limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!