2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalȘase austrieci responsabili de o escrocherie online cu criptomonede au fost arestați

Șase austrieci responsabili de o escrocherie online cu criptomonede au fost arestați

Agențiile de aplicare a legii din Austria, Cipru și Cehia au arestat șase austrieci responsabili de o escrocherie online cu criptomonede. Europol și Eurojust au sprijinit această investigație care îi vizează pe creatorii unei criptomonede aparent noi, lansată în decembrie 2017, se arată într-un comunicat de presă.

După efectuarea a șase percheziții domiciliare, forțele de ordine au confiscat peste 500.000 EUR în criptomonede și 250.000 EUR în monedă fiduciară și au înghețat zeci de conturi bancare. În plus, au fost confiscate două autoturisme și o proprietate de lux în valoare de 1.400.000 EUR.

Comportament suspect și înșelăciune

Între decembrie 2017 și februarie 2018, escrocii au pretins că au înființat o societate comercială online autentică ce a emis o nouă criptomonedă. Oferta inițială de monede (ICO – n.r. este o metodă prin care un proiect crypto poate strânge fonduri pentru a crea o nouă monedă, o aplicație sau un serviciu) s-a rezumat la o 10 milioane de jetoane. Investitorii îi plăteau în criptomonede consacrate, cum ar fi Bitcoin sau Ethereum. Pentru a câștiga credibilitate în fața investitorilor, escrocii austrieci au pretins, de asemenea, că au dezvoltat propriul software și un algoritm unic pentru vânzarea token-urilor.

În mod tradițional, o ICO se bazează pe transparență și comunică în mod clar despre fiecare membru al echipei responsabil de aceasta. În acest caz, a existat o lipsă de transparență atât în ceea ce privește membrii echipei implicate, cât și algoritmul care stă la baza criptomonedei. În februarie 2018, autorii au închis brusc toate conturile de social media ale proiectului și au scos din funcțiune site-ul web al companiei false. În urma acestei escrocherii de ieșire, investitorilor le-a devenit evident că au fost înșelați. În acest stadiu al anchetei, nu au fost încă identificate toate victimele acestei scheme.

Specialiștii Europol au organizat cinci întâlniri operaționale și au lucrat cot la cot cu biroul austriac de la Eurojust, oferind o imagine de analiză holistică a investigației. De asemenea, Europol a trimis în Cipru un specialist cu birou mobil pentru a sprijini activitățile operaționale și a facilita schimbul de informații.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă