2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăSăraci deși muncesc. Lucrătorii din România continuă să aibă cel mai mare...

Săraci deși muncesc. Lucrătorii din România continuă să aibă cel mai mare risc de sărăcie din UE

România are cea mai mare rată a sărăciei în muncă din rândul statelor Uniunii Europene. Deși muncesc, românii prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu sărăcia în comparație cu alți europeni, inclusiv cu cei din regiune. În 2023, 15,3% dintre lucrătorii din România erau expuși riscului de sărăcie, în timp ce în Bulgaria și Spania această cifră era puțin peste 11%, iar în Grecia și Ungaria era de aproximativ 10%, respectiv 7%, arată datele Eurostat.

Cu un an înainte, procentul lucrătorilor aflați în risc de în sărăcie era de 14,5% în România, comparativ cu 9,7% în Bulgaria și peste 11% în Italia și Spania. În același an, Franța înregistra o rată a sărăciei în muncă de 7,5%, în timp ce Croația de 4,7%. Tendința a fost una de creștere a riscului de sărăcie în muncă în 2023 comparativ cu 2022.

În medie, în ultimii 5 ani (2019-2023), 8,8% dintre lucrătorii europeni s-au aflat în risc de sărăcie. Cea mai mare rată se înregistrează în România (15,3%), urmată de Luxemburg (12,6%) și Spania (12%). Cele mai mici procente sunt înregistrate în Finlanda (2,8%), Cehia (3,4%) și Belgia (4,2%).

Aceste cifre arată că salariile din România nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de bază ale tuturor lucrătorilor. Precaritatea muncii este unul dintre principalii factori care îi determină pe români să emigreze în statele din Europa de Vest.

În ceea ce privește distribuția pe genuri, ponderea salariaților din România aflați în risc de sărăcie este mai mare la bărbați (18,9%) decât la femei (10,3%) în 2023. Acest lucru se poate datora faptului că rata de ocupare a femeilor din România este mult mai scăzută comparativ cu cea a bărbaților, dar și pentru că procentul de femei cu studii superioare în câmpul muncii este mai mare.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Tulcea caută soluții pentru valorificarea deșeurilor textile

În 2022, DAPS a colectat 23 de tone de textile, din care 14 tone au fost donate, iar restul trimise la reciclare Primăria municipiului Tulcea...

Prudența financiară este strategia 2025 a companiilor din România

Studiul, realizat de Deloitte România, evidențiază o atitudine prudentă a directorilor financiari față de cheltuieli, angajări, investiții și riscuri Anul 2025 aduce o schimbare semnificativă...

Horoscop 23 ianuarie 2025. Nevoie de introspecție, adaptabilitate și echilibru emoțional

Horoscop 23 ianuarie 2025. Ziua aduce o serie de provocări și oportunități pentru fiecare semn zodiacal. Fiecare zodie are un mesaj personalizat, dar toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă