Macron şi-a anunţat intenţia luni, după o întâlnire la Paris cu premierul olandez Mark Rutte.
Conform unui document de lucru obţinut de DPA, propunerea Franţei este susţinută de Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia. Agenţia remarcă absenţa de pe listă a Germaniei, despre care surse guvernamentale de la Paris afirmă că ar putea semna ulterior.
La summitul de la Sibiu, liderii ţărilor din UE vor stabili priorităţile blocului european pentru următorii cinci ani, care vor fi definitivate în iunie, după alegerile pentru Parlamentul European în urma cărora va fi desemnată şi noua Comisie Europeană.
Iniţiativa Macron cere ca unul din punctele principale ale viitoarei agende europene să fie combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, ţările membre UE ar trebui, potrivit documentului de lucru, să îşi majoreze contribuţiile în cadrul Acordului de la Paris, din 2015 privind limitarea încălzirii globale.
Ţările care susţin proiectul francez ar dori ca UE să facă la Sibiu „anunţuri ambiţioase”, preferabil referitoare la atingerea până în 2050 a unui bilanţ zero al emisiilor care contribuie la încălzirea planetei, iar în iunie să urmeze trasarea unei „direcţii politice clare” către aceste obiective.