SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia, fostul KGB) în cadrul eforturilor de combatere a grupului de infractori cibernetici Evil Corp, care a efectuat atacuri împotriva NATO, relatează The Insider.
„Evil Corp se bucura de o poziție privilegiată, iar legătura dintre statul rus și acest grup de criminalitate cibernetică depășea cu mult tipica relație de protecție, mită și șantaj”, denunță cea mai înaltă autoritate de aplicare a legii (NCA) din Marea Britanie.
„De fapt, înainte de 2019, Evil Corp a fost însărcinat de către serviciile secrete rusești să efectueze atacuri cibernetice și operațiuni de spionaj împotriva aliaților din NATO”, notează NCA, care nu precizează țările vizate.
Omul de legătură între serviciile secrete rusești și Evil Corp este Maksim Iakubeț, al cărui socru, Eduard Benderski, este, potrivit The Insider, organizatorul unui grup de asasini în cadrul unității Vimpel din FSB. Unitatea Vimpel este acuzată de implicare în asasinarea fostului comandant georgiano-cecen Zelimhan Hanogoșvili, ucis într-un parc din Berlin, capitala Germaniei.
Evil Corp acționează ca o bandă de crimă organizată tradițională
Evil Corp este descrisă ca o operațiune de familie, similară unei bande de crimă organizată tradițională, dar axată pe spațiul cibernetic. Potrivit DataNews, acest grup de infractori cibernetici ar fi sustras 300 de milioane de dolari prin atacuri de tip ransomware efectuate timp de zece ani.
Mâna dreaptă a lui Maksim Iakubeț este Aleksandr Rîjenkov, dat în căutare de Biroul Federal de Investigații (FBI). FBI crede că Aleksandr Rîjenkov „locuiește în Rusia, posibil la Moscova”. Acesta s-a alăturat între timp grupului rus LockBit, cunoscut pentru atacuri de tip ransomware împotriva mai multor organizații din întreaga lume. FBI oferă totodată o recompensă de cinci milioane de dolari pentru informații care ar putea duce la arestarea lui Maksim Iakubeț.
Cei șapte cetățeni ruși asociați Evil Corp și vizați de sancțiuni în SUA sunt: Eduard Benderski (socrul lui Maksim Iakubeț), Vadim Pogodin, Beiat Ramazanov, Aleksandr Rîjenkov (prietenul lui Maksim Iakubeț și partener de afaceri de lungă durată), Serghei Rîjenkov (fratele lui Aleksandr Rîjenkov), Aleksey Șcetinin și Viktor Iakubeț (tatăl lui Maksim Iakubeț). Cele două companii sancționate sunt: Vympel-Assistance LLC și Solar-Invest LLC, ambele deținute de Eduard Benderski. Marea Britanie a sancționat 16 cetățeni ruși care fac parte din acest grup.
UE pregătește sancțiuni menite descurajării atacurilor hibride ale Rusiei
Pe de altă parte, Uniunea Europeană se pregăteşte să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei după o serie de atacuri hibride care au avut loc în ultimele luni în blocul comunitar, printre care incendii şi tentative de asasinat, informează AFP, citând surse diplomatice
Uniunea Europeană şi NATO acuză Moscova că se află în spatele unei serii de incidente menite să destabilizeze într-un moment în care Rusia caută să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina, notează AFP, potrivit Agerpres.
Mai multe state membre UE, printre care Germania, Polonia, Letonia şi Estonia, au fost victime ale acestor atacuri hibride.
Servicii de informaţii internaţionale, printre care cele ale Germaniei, au formulat atenţionări la începutul lui septembrie în privinţa riscurilor de atacuri cibernetice împotriva unor ţări ale NATO comise de un grup apropiat GRU, agenţia de informaţii militare externe a Rusiei.
Ambasadorii celor 27 de state membre UE au convenit miercuri asupra cadrului juridic care le va permite să îi sancţioneze pe cei considerați responsabili de aceste atacuri, impunând o îngheţare a activelor lor în UE şi o interdicţie privind deplasările pe teritoriul european.
Odată ce textul va fi adoptat oficial, Uniunea Europeană va publica numele persoanelor sau entităţilor vizate.
UE a adoptat deja 14 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei de la declanşarea invaziei la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!