3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoS-au finalizat listele pentru alegerile europarlamentare. 15 partide și 7 independenți vor...

S-au finalizat listele pentru alegerile europarlamentare. 15 partide și 7 independenți vor să reprezinte România în Parlamentul European

Perioada stabilită pentru depunerea listelor de candidaţi în vederea alegerilor europarlamentare din 9 iunie 2024 s-a încheiat în România la miezul nopții de 10 spre 11 aprilie 2024, iar de-a lungul acestei perioade s-au validat liste din partea a 15 formațiuni politice, precum și șapte candidaturi ale unor independenți.

Cele 15 formațiuni sau alianțe politice care au depus liste de candidați, în vederea alegerilor europene din iunie 2024, sunt următoarele: Alianţa electorală PSD-PNL, Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei, Alianţa AUR, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, UDMR, Partidul S.O.S. România, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), Alianţa România Socialistă, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Diaspora Unită, Partidul Oamenilor Liberi, Partidul România Mare, Partidul Noua Românie, Partidul Patrioţilor și Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache.

De asemenea, şi-au înregistrat candidatura şapte independenţi. Aceștia sunt Dumitru-Silvestru Şoşoacă, Paul-Octavian Jurma, Paula-Marinela Pîrvănescu, Vlad-Dan Gheorghe, Ilie-Cătălin Mustăţea, Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă și Petru Mîndru.

Perioada pentru depunerea listelor de candidaţi la alegerile europarlamentare şi a dosarelor acestora s-a încheiat la data de 10 aprilie 2024, ora 23,59. Pentru a fi admise candidaturile, alături de dosarele candidaţilor, partidele au depus și liste de semnături de cel puțin 200.000 de persoane. Candidații independenţi au avut de prezentat liste de cel puțin 100.000 de semnături.

Dintre candidaturile menționate, se observă că unele au șanse reale, altele au doar șanse ipotetice. De exemplu, S.O.S. România este propulsat de șefa partidului, senatoarea independentă Diana Șoșoacă. Deși la europarlamentare este candidat independent, Silvestru Şoşoacă este cunoscut prin prisma faptului că a fost prim-vicepreședinte al aceluiași partid. Un alt candidat independent destul de cunoscut este Nicu Ştefănuţă, care are deja experiență ca eurodeputat, fiind afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European.

În privința candidaților plasați pe listele partidelor, doar cei care sunt primii pe liste au șanse reale să fie aleși ca eurodeputați. Pe de altă parte, acești primi candidați au și rolul de a trage în sus lista de candidați a partidului lor. Un exemplu în acest sens este Gabriela Firea, șefa filialei PSD București, care ar fi avut șanse pentru orice funcție ar fi candidat individual. Totuși, Gabriela Firea a acceptat să fie doar un nume pe lista comună PSD – PNL. Pe aceeași listă comună, două nume foarte cunoscute sunt cel al prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, precum și cel al fostului premier Tudose, ambii fiind deja eurodeputați.

Un alt exemplu este lista pentru europarlamentare a partidului REPER, care este deschisă de Dacian Cioloș. El este deja foarte cunoscut, întrucât a fost comisar european, apoi prim-ministru și este deja eurodeputat.

Cu șanse mai mult teoretice apare, de exemplu, lista pentru europarlamentare a PUSL. Cel mai cunoscut membru al PUSL este Cristian Popescu Piedone. Însă Piedone nu s-a trecut pe lista de candidați pentru Parlamentul European, întrucât preferă să candideze la funcția de primar general al Capitalei. Alegerile locale în România au fost comasate cu cele europarlamentare, drept pentru care se vor desfășura în aceeași zi, 9 iunie. Pentru toți candidații care sunt înscriși pe liste de candidați la europarlamentare, se deduce că ei au renunțat să mai candideze, în anul 2024, la funcții de primari, de consilieri județeni sau de consilieri locali.

Deputatul Cătălin Drulă, președintele USR, a anunțat, într-o postare pe facebook, cine sunt candidații Alianței Dreapta Unită pentru Parlamentul European. Lista anunțată de Cătălin Drulă începea cu Dan Barna (fost președinte al USR) și continua cu Vlad Voiculescu, Violeta Alexandru și Eugen Tomac. Ultimul dintre ei, Tomac, este președintele PMP și este deja eurodeputat.

„Astăzi, în România, Dreapta s-a unit. Am lansat Alianța Dreapta Unită, alături de PMP și Forța Dreptei. Această alianță reprezintă angajamentul nostru pentru reconstrucția României și o alternativă onestă la guvernarea coruptă PSD – PNL și la extremismul AUR”

Cătălin Drulă,

Președintele USR

Robert Negoiță, primar în Sectorul 3, a obținut susținerea alianței PSD – PNL pentru un nou mandat de primar, drept care nu candidează la un post de eurodeputat. Negoiță a anunțat însă că va vota lista PSD – PNL de candidați la europarlamentare și a subliniat că votează această listă mai ales pentru că lista o include pe Gabriela Firea, de la care „am învăţat foarte mult”.

Tenacitatea, forţa de a trece peste obstacole, capacitatea de a merge mai departe, de a strânge din dinţi când ţi-e greu şi să nu abandonezi, am învăţat de la Gabi Firea. Gabi Firea este un motiv în plus, puternic, pentru care eu votez alianţa PSD-PNL, pentru că sunt mândru să fim reprezentaţi de un europarlamentar ca Gabi Firea”

Robert Negoiță,

Primar și candidat la Sectorul 3

Robert Negoiță a obținut susținerea alianței PSD – PNL la un nou mandat de primar de sector și, drept urmare, anunță că voteaza lista PSD – PNL la alegerile pentru Parlamentul European.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Intervenții intense pentru Salvamont: 42 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, 12 transportate la spital

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Brașov, echipa de salvamontiști fiind solicitată de opt ori într-o zi Salvamontiștii au avut o zi...

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă