4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăS-au dublat despăgubirile plătite pentru locuințele afectate de inundații

S-au dublat despăgubirile plătite pentru locuințele afectate de inundații

Anul trecut, companiile de asigurări membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au plătit despăgubiri de peste 5,7 milioane de lei doar pentru acoperirea pagubelor provocate locuințelor de inundațiile cauzate de ploi, cu 93% mai mult față de 2022.

“Atât atenționările meteo din ultimele zile, cât și inundațiile care au avut loc în mai multe zone ale țării ne reamintesc de faptul că asigurarea facultativă a locuințelor este plasa de siguranță de care avem nevoie pentru a fi #sigurACASĂ”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR, citat într-un comunicat de presă remis cotidianului național ROMÂNIA LIBERĂ.

Totodată, numărul dosarelor de daună avizate (în baza cărora au fost acordate despăgubiri în aceste cazuri) a înregistrat și acesta o creștere de 74% față de 2022. Despăgubirea medie plătită pentru un dosar de daună a avut o valoare de aproape 6.200 lei.

“Având în vedere dinamica despăgubirilor acordate proprietarilor locuințelor afectate de inundații, încheierea unei asigurări facultative de locuință ar trebui să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi”, a completat Alina Bărbulescu, specialist asigurări bunuri și proprietăți în cadrul UNSAR.

Pagubele produse de inundații locuințelor și bunurilor pot fi acoperite de o asigurare facultativă de locuință. Acest tip de poliță poate fi emis pentru imobilele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD și poate oferi un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute.

Astfel, pot fi acoperite o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: cutremure, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor sau avariile panourilor fotovoltaice.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...
Ultima oră
Pe aceeași temă