12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSănătateS-a găsit un medicament ce ar fi soluția pentru boala Alzheimer

S-a găsit un medicament ce ar fi soluția pentru boala Alzheimer

Un medicament experimental a încetinit ritmul de declin al memoriei și al gândirii la persoanele care suferă de boala Alzheimer în fază incipientă, în ceea ce este descris ca fiind un „moment istoric” pentru tratamentul demenței.

După 18 luni, declinul cognitiv al pacienților cu Alzheimer cărora li s-a administrat acest medicament, dezvoltat de Eisai și Biogen, a fost redus cu 27% față de cei care au primit un tratament placebo.

Este o schimbare modestă în ceea ce privește rezultatele clinice, dar este prima dată când s-a demonstrat în mod clar că un medicament poate modifica traiectoria bolii, notează The Guardian.

„Acesta este un moment istoric pentru cercetarea în domeniul demenței, deoarece este primul studiu de fază 3 al unui medicament pentru Alzheimer care reușește să încetinească cu succes declinul cognitiv”, a declarat Dr. Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimer’s Research UK: „Mulți oameni consideră că Alzheimer este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Acest lucru o spune clar: dacă se intervine din timp, se poate avea un impact asupra modului în care evoluează oamenii”, potrivit jurnalul.ro.

Un medicament ce ar trata boala Alzheimer și-a demonstrat eficiența la un studiu cu 1800 de pacienți

În cadrul studiului, la care au participat aproximativ 1.800 de pacienți cu Alzheimer în stadiu incipient, pacienților li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână ale medicamentului, numit lecanemab. De asemenea, s-a demonstrat că acesta a redus plăcile toxice din creier și a încetinit declinul memoriei pacienților.

Aproximativ o cincime dintre pacienți au prezentat efecte secundare, inclusiv umflături sau hemoragii cerebrale, iar aproximativ 3% dintre aceștia au prezentat efecte secundare simptomatice.

Rezultatele oferă un impuls pentru ipoteza potrivit căreia îndepărtarea din creier a depozitelor lipicioase ale unei proteine numite amiloid beta poate întârzia avansarea bolii.

O serie de medicamente anterioare s-au dovedit a reduce cu succes nivelurile de amiloid din creier, dar fără nicio îmbunătățire a rezultatelor clinice.

Se așteaptă ca Eisai și Biogen să solicite aprobarea de reglementare în SUA și Europa până la sfârșitul anului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Concedieri colective în Sibiu, majoritatea din industria confecțiilor

Cei mai afectați sunt lucrătorii din sectorul marochinărie-pielărie, unde două firme vor renunța la 130 de salariați Patru companii din județul Sibiu au notificat Agenția...

Dani Mocanu, condamnat la închisoare: proxenetism, spălare de bani și multe altele

Dani Mocanu, cunoscut manelist, a fost condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare cu executare pentru infracțiuni grave precum proxenetism, spălare de...

A crescut numărul de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale

Creșterea anuală a autorizațiilor de construire reflectă o dinamică pozitivă în sectorul construcțiilor, cu variații semnificative la nivel regional În perioada 1 ianuarie – 30...
Ultima oră
Pe aceeași temă