În Franța s-a găsit cel mai mare brad din Europa ce are O vârstă de 130 de ani și o înălțime de 66 de metri, potrivit Ziarul Financiar.
Cu o înălţime de 66 de metri, bradul Douglas care domină barajul Renaison din regiunea Roanne, Franţa, deţine recordul pentru cel mai înalt copac de pe continentul european, scrie sâmbătă Le Figaro.
Regele pădurilor franceze este un brad frumos, cu o „haină” de culoare verde închis.
Celebru în regiunea Roanne, cel mai înalt brad Douglas are 66 de metri înălţime, 130 de ani şi domină barajul Renaison (Loire), la o oră de mers cu maşina de Lyon. Deţine titlul de cel mai înalt copac din Franţa, indiferent de specie.
A fost plantat la sfârşitul secolului al XIX-lea, împreună cu mulţi dintre „semenii” săi. Atunci când barajul a fost construit, în 1891, vegetaţia era rară şi rarefiată
„Fotografiile din acea vreme arată stepă, stânci, un loc foarte auster”, spune Yves Perrin, consilierul local din Renaison numit „protector” al gigantului.
Zona a fost împădurită cu brazi Douglas, reprezentativi pentru flora Americii de Nord.
„Aceştia au crescut acolo şi oferă un peisaj magnific, foarte impresionant”, spune Perrin.
Brazii au format un „filtru protector natural” în jurul structurii folosite de Roannaise des Eaux pentru a furniza apă potabilă în regiune, iar coniferele din lumea nouă se dezvoltă perfect în aceste soluri umede şi uşoare.
Brazi unicat, licitați pentru a ajuta copii. FOTO
Pentru a 23-a ediție succesivă, Festivalul Brazilor de Crăciun își deschide porțile și aduce pe scenă 22 de creații unicat, brazi cu poveste, care vor fi licitați în seara de Gală din 8 decembrie, organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României. La ediția din 2022, s-au strâns fonduri de peste 800.000 de euro, patru brazi reușind performanța de a fi adjudecați cu peste 50.000 de euro fiecare. Organizația Salvați Copiii România spune poveștile celor 22 de brazi unici, care vor asigura fondurile necesare accesului la educație pentru cei mai vulnerabili dintre noi: ancheta organizației arată că 95% dintre familiile care se confruntă cu sărăcia nu mai au bani de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii.
“De-a lungul celor 22 de ediții anterioare au fost colectate fonduri în valoare de peste 8 milioane de euro: 211.127 de copii din medii sociale vulnerabile au primit ajutor pentru integrarea socio-educațională”, se precizează într-un comunicat de presă al Salvați Copiii, remis cotidianului național “România liberă”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!