0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiRușii bogați își păstrează stilul de viață luxos pe Coasta de Azur,...

Rușii bogați își păstrează stilul de viață luxos pe Coasta de Azur, în ciuda sancțiunilor UE

Deși sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva oligarhilor ruși au vizat înghețarea activelor și confiscarea proprietăților, Coasta de Azur rămâne o destinație populară pentru rușii bogați, conform unui reportaj Politico.

De la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, UE a adoptat măsuri drastice pentru a bloca accesul persoanelor din anturajul lui Vladimir Putin, însă realitatea din teren arată altfel.

Managerii hotelurilor, restaurantele de lux și companiile care închiriază ambarcațiuni în Antibes, Cannes sau Monaco continuă să servească această clientelă exclusivistă.

„Nu l-am mai văzut pe Roman Abramovici de ceva vreme, dar chiar dacă ar fi fost aici, nu v-aș spune,” a declarat pentru Politico un angajat al restaurantului Le Rocher, locul unde Abramovici era văzut frecvent înainte ca autoritățile franceze să îi confişte conacul în aprilie 2022.

Chiar și cu sancțiuni în vigoare, există metode bine stabilite pentru ca rușii bogați să-și mențină stilul de viață de lux, spun francezii din industria ospitalității.

Aproximativ 30.000 de vorbitori de limbă rusă trăiesc în zonele exclusiviste din Villefranche, Antibes, Cannes, St. Tropez și Monaco.

Unul dintre motivele pentru care sancțiunile nu au efectul dorit este complexitatea acestora. Franța a înghețat circa 50 de proprietăți deținute de ruși sancționați, multe dintre acestea situate pe Riviera Franceză.

Totuși, rușii afectați de sancțiuni, precum Mikhail Fridman și Piotr Aven, au reușit să conteste deciziile UE și să câștige în instanță, permițându-le să revendice proprietăți de lux, cum ar fi vilele din St. Tropez și La Turbie.

Regiunea, dependentă de banii rușilor

Chiar dacă autoritățile franceze au confiscat unele dintre aceste conace, proprietarii încă au dreptul să le întrețină și să găzduiască oaspeți, singura restricție fiind imposibilitatea de a le vinde.

Eric de Montgolfier, fost procuror de stat la Nisa, a declarat că regiunea este dependentă de banii proveniți de la turiștii bogați, închizând adesea ochii la originea fondurilor.

„Această regiune a fost transformată de corupție la toate nivelurile,” a afirmat de Montgolfier, explicând cum Coasta de Azur a evoluat de la un teritoriu rural la o destinație de elită.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă