UPDATE, ora 14:48: Problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu e acum cea mai urgentă, deşi e o discuţie care se poartă între aliaţi, urgent e să se livreze ce s-a promis deja, precum vehicule blindate şi tancuri, a declarant secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg a oferit acest răspuns când a fost întrebat înainte de o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina dacă pregăteşte o decizie unanimă a NATO privind livrarea de avioane de luptă Ucrainei, după cum a solicitat premierul polonez Mateusz Morawiecki la reuniunea Consiliului European de săptămâna trecută, scrie Agerpres.
„Nevoia urgentă este acum să livrăm ce s-a promis deja, să livrăm vehicule blindate, vehicule de infanterie de luptă, vehicule germane Marder, vehicule americane Bradley, şi bineînţeles, de asemenea, tancuri de luptă, Leopard, şi celelalte tancuri de luptă care au fost promise. Şi vedem că aliaţii îşi intensifică livrările. Avem nevoie de instrucţie, avem nevoie de echipament, avem nevoie de muniţie şi este exact ceea ce furnizează aliaţii şi va reprezenta o chestiune principală la reuniunea de astăzi de la NATO”, a declarat el.
El a subliniat că este important ca Aliaţii să se asigure că există muniţie şi toate celelalte lucruri necesare pentru celelalte sisteme deja livrate.
„Aşa că problema avioanelor de luptă nu este cea mai urgentă acum. Dar este o discuţie care se poartă. Aşa cum am spus mai devreme, avem consultări în desfăşurare între aliaţi privind tipurile de sistem pe care trebuie să le livrăm Ucrainei. Acest lucru va continua şi am evoluat. Acest tip de sprijin pe care îl furnizăm Ucrainei s-a schimbat şi a evoluat în timp”, a mai spus Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a fost întrebat de asemenea dacă Alianţa ar putea lua o decizie în sensul de a face primul pas în a se angaja să instruiască piloţii ucraineni pe avioane de luptă, aşa cum a făcut deja Marea Britanie.
„Aveţi dreptate că unii aliaţi, precum Regatul Unit, au început instruirea piloţilor şi aliaţilor şi există o conversaţie în desfăşurare între aliaţi în privinţa livrării de avioane de luptă Ucrainei. Dar, aşa cum am spus, principala noastră prioritate este nevoia urgentă de a asigura arme grele, sisteme de apărare aeriană moderne, muniţie şi toate lucrurile de care este nevoie pentru a ne asigura că Ucraina primeşte sistemele moderne şi avansate, care au fost deja promise şi care pot fi foarte importante pe câmpul de luptă”, a estimat Stoltenberg.
Ucraina va cere astăzi, la a noua întâlnire a formatului Ramstein, ce reuneşte la Bruxelles ţările care-i oferă ajutor militar în faţa agresiunii ruse, mai multe arme, muniţii şi sprijin logistic, inclusiv o „platformă de avioane de vânătoare”, a transmis ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.
„Vom lucra intens cu partenerii în zilele următoare. Ritmul este extrem de susţinut”, a scris Reznikov pe Facebook, menţionând că una dintre principalele teme pe care le va aborda la această reuniune va fi „protejarea cerului ucrainean, inclusiv cu o platformă de avioane de vânătoare”.
El va urmări de asemenea să impulsioneze aşa-numita „coaliţie a tancurilor”, adică livrarea de tancuri occidentale către Ucraina, din care 120-140 de unităţi, în special tancuri germane Leopard ar urma să ajungă în primăvară în Ucraina.
Ministrul ucrainean al apărării a mai precizat că le va mai cere aliaţilor Ucrainei crearea unei rezerve consistente de muniţii, din care armata ucraineană consumă mari cantităţi în lupta contra armatei ruse, precum şi intensificarea sprijinului în materie de logistică, întreţinere şi reparaţii ale echipamentelor militare.
Dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat mai devreme că Ucraina consumă în războiul cu Rusia semnificativ mai multe muniţii decât poate NATO să producă. El a menţionat că statele NATO au făcut un inventar al muniţiilor rămase după ajutorul oferit Ucrainei şi le-a cerut acestora să ia măsuri pentru a-şi creşte producţia de muniţii, în special a obuzelor de calibru greu, respectiv cele de 155 mm.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!