UPDATE, ora 11:05: Ţările aliate s-au angajat să susţină Ucraina „atât cât este nevoie”, afirmă şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba, într-un mesaj publicat pe Twitter, după cina de lucru de ieri seară, cu miniştrii de externe ai ţărilor NATO.
„La invitaţia lui Jens Stoltenberg, m-am întâlnit cu miniştrii de externe NATO pentru a le împărtăşi nevoile Ucrainei în această iarnă grea. Aliaţii au anunţat noi livrări şi s-au angajat să ne susţină atât cât este nevoie. Victoria Ucrainei va asigura pacea şi securitatea tuturor”, a spus oficialul ucrainean.
Kuleba a transmis şi mesaje legate de întrevederile pe care le-a avut cu miniştrii român şi polonez.
„M-am întâlnit cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, pentru a-i mulţumi pentru excelenta organizare a ministerialei NATO. Discuţiile noastre s-au concentrat pe susţinerea Ucrainei şi nevoia de a îmbunătăţi conectivitatea între România şi Ucraina, pentru a facilita circulaţia persoanelor şi bunurilor”, a adăugat demnitarul.
În ceea ce priveşte întâlnirea cu Zbigniew Rau, omologul polonez, Dmitro Kuleba a precizat că aceasta s-a axat pe „următorii paşi care trebuie făcuţi pentru a consolida Ucraina în această iarnă”.
„Sunt recunoscător poporului şi guvernului din Polonia pentru hotărârea arătată în susţinerea Ucrainei şi pentru ajutorul militar şi umanitar considerabil oferit”, a adăugat ministrul ucrainean de externe.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, subliniază că sprijinul imediat pentru poporul ucrainean, care se apără împotriva agresiunii ruse, trebuie pe deplin pregătit şi susţinut.
„În aceste momente, cel mai important este sprijinul imediat pentru poporul ucrainean, care se apără împotriva agresiunii ruse, şi trebuie să ne asigurăm că este pe deplin pregătit şi susţinut”, a scris Geoană, pe Facebook.
Geoană aminteşte că prima zi a Ministerialei NATO de la Bucureşti a fost dedicată discuţiilor despre unitatea din cadrul Alianţei şi continuarea sprijinului pentru Ucraina.
„Alături de aliaţii noştri ne-am luat angajamente suplimentare faţă de Pachetul Cuprinzător de Asistenţă al NATO pentru Ucraina, care va finanţa sprijin neletal, inclusiv combustibil şi generatoare. Tot ieri a avut loc Reuniunea Ministerială de Externe a G7, unde am discutat angajamentele privind mecanismul de coordonare a infrastructurii de urgenţă pentru a ajuta Ucraina”, adaugă secretarul general adjunct al NATO.
Reuniunea miniştrilor de Externe din ţările membre NATO de la Bucureşti continuă miercuri.
În cea de a doua zi a reuniunii se va desfăşura o nouă sesiune a Consiliului Nord-Atlantic cu Finlanda şi Suedia, ţări invitate să adere la organizaţie.
Ulterior, va avea loc o sesiune în care se vor alătura discuţiilor şi şefii diplomaţiilor din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!