1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiRusia riscă să rămână fără IT-iști

Rusia riscă să rămână fără IT-iști

Sectorul IT al Rusiei, aflat în plină criză, riscă să piardă și mai mulți angajați în noul an din cauza legislației privind munca la distanță, în timp ce autoritățile încearcă să atragă înapoi o parte din zecile de mii de persoane plecate în străinătate, notează Reuters.

Având locuri de muncă relativ flexibile, lucrătorii IT au figurat în mod proeminent printre numeroșii ruși care au fugit după ce Moscova și-a trimis armata în Ucraina la 24 februarie și sutele de mii care au urmat atunci când a început recrutarea militară în septembrie.

Guvernul estimează că 100.000 de specialiști IT lucrează în prezent pentru companiile rusești din străinătate.

În prezent, la începutul acestui an se propune o legislație care ar putea interzice munca la distanță pentru anumite profesii.

Legiuitorii, care se tem că tot mai mulți profesioniști ruși din domeniul IT ar putea ajunge să lucreze în țările NATO și să împărtășească din greșeală informații sensibile de securitate, au propus interzicerea plecării din Rusia a unor specialiști IT.

Dar Ministerul pentru Tehnologia Digitală a declarat în decembrie că o interdicție totală ar putea face ca firmele IT rusești să fie mai puțin eficiente și, prin urmare, mai puțin competitive: „În cele din urmă, va câștiga cel care poate atrage cel mai talentat personal, inclusiv pe cel din străinătate”.

Negocierea cu teroriștii

În timp ce mulți tineri ruși dezamăgiți au plecat în țări precum Letonia, Georgia sau Armenia, unde limba rusă este vorbită pe scară largă, câțiva au făcut un salt mai mare – în Argentina.

Specialistul IT Roman Tulnov, în vârstă de 36 de ani, a declarat că nu intenționează să se întoarcă în Rusia sub nicio formă.

„Voiam să plec de ceva timp. Pe 24 februarie, totul a devenit clar. Am înțeles că nu mai există viață în Rusia”, a spus el.

„Înainte de mobilizare, nimeni nu se gândea să dea undă verde ca oamenii să se mute cine știe unde,” a mai spus acesta.

Viaceslav Volodin, Președintele camerei inferioare a parlamentului rus sau Duma de Stat, a declarat că dorește să vadă o impozitare mai mare pentru lucrătorii care s-au mutat în străinătate.

Yulia, designer de produse, în vârstă de 26 de ani, a estimat că un sfert din echipa sa ar prefera să demisioneze decât să se întoarcă în Rusia sub presiune.

„O astfel de decizie este ca și cum ai negocia cu teroriștii: Întoarceți-vă sau vă vom face zile grele atât vouă, cât și companiei ” a spus ea.

Unii ruși expatriați ar putea fi, de asemenea, descurajați să plătească impozite în totalitate. Impozitul pe venitul personal de 13% este dedus automat de la angajații care sunt rezidenți, dar cei care lucrează pentru companii cu sediul în Rusia din străinătate sunt lăsați să se descurce singuri.

Jucătorul profesionist de poker online Sasha, în vârstă de 37 de ani, care locuiește de asemenea în Argentina, a declarat că a renunțat să mai plătească impozite în Rusia.

„Când plătești taxe, susții statul și expansiunea sa militară”, a spus el. „Eu nu plătesc și nici nu intenționez să o fac”, a conchis acesta.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă