2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInternaționalRusia își extinde prezența militară în Kîrgîzstan, aliat din Asia Centrală

Rusia își extinde prezența militară în Kîrgîzstan, aliat din Asia Centrală

Rusia îşi va extinde prezenţa militară în Kîrgîzstan, o naţiune aliată din Asia Centrală, a anunţat luni Kremlinul, după întrevederea preşedintelui Vladimir Putin cu omologul său kirghiz, Sadir Japarov, transmite stiripesurse.ro.

„Şefii de stat insistă asupra importanţei consolidării forţelor armate din Kîrgîzstan şi a dezvoltării instalaţiilor militare ruse din această ţară”, a comunicat Preşedinţia Rusiei, potrivit cotidianului Le Monde.

Rusia are deja mai multe baze militare în Kîrgîzstan. Prezenţa militară rusă ar urma să fie extinsă, conform acordului preşedinţilor Vladimir Putin şi Sadir Japarov.

Liderul Kîrgîzstanului se află la Moscova, iar marţi va asista la parada militară care marchează victoria asupra Germaniei naziste în al II-lea Război Mondial.

Revoltă în Kîrgîzstan la 5 ani de la Revoluţia Lalelelor

30 persoane au fost ucise şi alte peste 225 rănite, miercuri, la Bişkek – capitala Kîrgîzstan – în confruntările dintre manifestanţii opoziţiei şi forţele de ordine, după ce protestele împotriva preşedintelui Kurmanbek Bakiev s-au transformat într-o revoltă violentă care a cuprins întreaga fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Potrivit BBC şi agenţiilor internaţionale de presă, ieri după amiază, protestatarii din Bişkek preluaseră controlul asupra Parlamentului, a radioului şi televiziunii naţionale şi incendiaseră sediul Procuraturii Generale, cu toate că forţele de ordine au deshis focul cu glonţ asupra mulţimii. În paralel, în oraşul nord-vestic Talas, demonstranţii îi luaseră ostatici pe vicepremierul Akilbek Japarov şi pe ministrul de Interne Moldomus Kongatiev. Soarta acestuia din urmă rămânea învăluită în mister, surse din anturajul său afirmând că Kongatiev ar fi fost ucis de protestatari.
Singurul obiectiv care rezista încă, ieri seara, sub asaltul protestatarilor era palatul prezidenţial. În ciuda tirurilor cu glonţ, mii de manifestanţi, înarmaţi cu pietre şi bâte, continuau ieri să se afle în faţa preşedinţiei, cerând demisia lui Bakiev, pe care îl acuză că profită de alianţa cu Statele Unite pentru a-şi impune stilul autoritar şi a-şi promova protejaţii corupţi.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Licitație lansată pentru cel mai dificil lot al Autostrăzii Unirii, cu un contract de 6,9 ​​miliarde de lei

Secțiunea montană, din cauza complexității terenului și a provocărilor tehnice, este cea mai dificilă parte a acestui proiect Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat marți...

Toni Greblă: Aproape 19.000 de secții de votare deschise în țară pentru alegerile prezidențiale, 950 în străinătate

Toni Greblă a precizat că aproape 19 milioane de buletine de vot au fost tipărite și livrate prefecturilor, urmând să fie distribuite către secțiile...

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă