7.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăInternaționalRusia începe revizuirea doctrinei sale nucleare

Rusia începe revizuirea doctrinei sale nucleare

Rusia a anunţat marţi iniţierea unei revizuiri a doctrinei sale nucleare, având în vedere deteriorarea situaţiei internaţionale de securitate, în mare măsură ca urmare a reacţiei Occidentului faţă de conflictul din Ucraina, potrivit tass.com.

„Situaţia internaţională arată o tendinţă către o deteriorare sporită. Factorul de descurajare nucleară are un rol crucial în sistemul nostru de securitate, acesta este indiscutabil şi recunoscut de toţi”, a declarat vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, citat de Interfax.

Acesta a subliniat că experienţa acumulată în campania militară din Ucraina şi analiza modelului de comportament al Occidentului „arată că este necesară clarificarea anumitor parametri care se aplică situaţiilor descrise atât în doctrina militară ca atare, cât şi în fundamentarea politicii publice la capitolul descurajării nucleare”.

Oficialul rus a precizat în acelaşi timp că această activitate „este în desfăşurare, dar nu s-a încheiat”, şi deocamdată nu pot fi anunţate „termene, obiective sau programe ale acestei activităţi”.

„În orice caz, toată lumea trebuie să înţeleagă că noi abordăm acest episod cu cea mai mare responsabilitate”, a continuat el. „Specialiştii noştri responsabili cu componenta nucleară în sistemul militar al Rusiei urmăresc în primul rând să asigure că această activitate se desfăşoară sistematic şi cu maximă responsabilitate”, a insistat Serghei Riabkov.

Aşteptarea Rusiei este ca atât partenerii, cât şi adversarii ei să „înţeleagă bine semnificaţia pe care o acordăm factorului de descurajare nucleară”, a mai menţionat diplomatul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat mai devreme luna aceasta că Rusia nu are nevoie să folosească armele nucleare pentru a câştiga conflictul din Ucraina, şi că nu vede existenţa unor condiţii pentru folosirea armelor nucleare, aşa cum sunt ele prevăzute în doctrina militară a Rusiei, deşi nu a exclus revizuirea acestei doctrine.

„Avem o doctrină nucleară care precizează că folosirea armelor nucleare este posibilă în caz excepţional, când suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre este ameninţată”, a explicat Putin pe 6 iunie la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg.

„Dar doctrina poate fi schimbată. Acelaşi lucru este valabil pentru testele nucleare. Vom efectua teste dacă va fi nevoie, dar deocamdată nu există o astfel de nevoie”, a apreciat liderul de la Kremlin.

Doctrina militară a Rusiei, publicată în anul 2020, prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra Rusiei cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale însăşi existenţa statului rus este ameninţată.

Există “probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară”. Rusia își pregătește rachetele nucleare în Districtul Militar Sud, cel mai apropiat de România

Federația Rusă a început un exercițiu militar în Districtul Sud, aceasta fiind regiunea din Rusia care se întinde până la Marea Neagră și în care Rusia a inclus și Crimeea, deci este cea mai apropiată de România, iar actualul exercițiu include și “practicarea pregătirii și folosirii armelor nucleare tactice”.

Districtul Militar Sud al Federației Ruse se întinde până la Marea Neagră, deci este regiunea din Rusia aflată cel mai aproape de România. Mai mult, după ce, în anul 2014, Rusia a ocupat ilegal peninsula Crimeea, care este teritoriu al Ucrainei, Rusia a inclus și Crimeea în Districtul Militar Sud.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat pe internet, în seara de 21 mai 2024, că în Rusia “a început prima etapă a exercițiului militar privind practicarea pregătirii și folosirii armelor nucleare tactice”. În cadrul acestei etape, militarii din formațiunile de rachete din Districtul Militar de Sud “practică sarcini de antrenament de luptă pentru obținerea de muniție specială pentru sistemul operațional-tactic de rachete Iskander, echiparea vehiculelor de lansare cu acestea și avansarea ascunsă în zona de poziție desemnată în pregătire pentru lansări de rachete”. În paralel, personal din unități de aviație “practică echiparea cu focoase speciale de arme de aviație, inclusiv rachetele hipersonice aerobalistice Kinzhal, și zboară în zonele de patrulare desemnate”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Focusați pe campanii pompoase guvernanții pierd banii din PNRR

Cu doar 13% din obiectivele PNRR atinse și o creștere economică revizuită în scădere, România se confruntă cu presiuni financiare și necesitatea unor reforme...
00:01:34

VIDEO. Alegeri America: coadă le secțiile de votare

Votanții au făcut coadă în Phoenix, Arizona, la ușa unei secții de votare. Aceștia așteaptă să își exprime votul, scrie AFP. Americanii își valorifică ultima...

Destinație surprinzătoare pentru Reghecampf! Antrenorul român va prelua o echipă din Africa

Antrenorul român Laurențiu Reghecampf a semnat un contract valabil până în 2026 cu Esperance Tunis și ar putea participa la Campionatul Mondial al Cluburilor. Laurențiu...
Ultima oră
Pe aceeași temă