Rusia a anunţat luni că interzice intrarea pe teritoriul său a 100 de canadieni, printre care actorul Jim Carrey şi mai mulţi jurnalişti, relatează AFP.
Această decizie a fost luată ca răspuns la „practica regimului premierului Justin Trudeau de a impune sancţiuni liderilor, politicienilor, parlamentarilor, jurnaliştilor şi personalităţilor culturale din Rusia”, a explicat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, potrivit euronews.ro.
Rusia i-a interzis intrarea pe teritoriul său actorului Jim Carrey, dar și altora printre care jurnaliști și scriitoarei Margaret Atwood
Printre cei care au primit interdicţie de intrare în Rusia se numără şi actorul şi comediantul Jim Carrey, în vârstă de 60 de ani.
Pe listă figurează, de asemenea, jurnalişti de la postul de televiziune CTV şi de la CBC, şefa Centrului de securitate pentru telecomunicaţii, precum şi mai multe personalităţi canadiene de origine ucraineană. De asemenea, scriitoarea Margaret Atwood, autoarea romanului „Povestea slujitoarei”
Moscova acuză toate aceste nume de „implicare directă în promovarea unei politici agresive rusofobe”, se arată în comunicat.
Rusia a interzis organizația TĂTARILOR din Crimeea
Autorităţile din peninsula Crimeea, regiune a Ucrainei ocupată în martie 2014 de Rusia, au interzis activitatea adunării tătarilor din Crimeea, informează AFP citată de Agerpres.
Tătarii sunt o comunitate musulmană autohtonă care se opune Moscovei.
Această adunare, Medjlis, s-a reunit până în prezent sub presiune, iar mai mulţi dintre membrii săi, printre care liderul istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, au fost exilaţi din peninsulă.
Miercuri, procurorul Crimeii, Natalia Poklonskaia, a anunţat că a decis să „oprească activităţile Medjlisului” care, în opinia ei, urmăresc să desfăşoare „activităţi extremiste” şi „destabilizarea”.
Medjlisul este „interzis în toate media de stat şi municipale, îi este interzis să organizeze mitinguri, să facă uz de conturi bancare şi să desfăşoare orice activitate”, a precizat procurorul pe pagina sa de Facebook.
Medjlisul a reprezentat comunitatea tătarilor din Crimeea – între 12% şi 15% din populaţia peninsulei – cu începere din 1991, anul prăbuşirii regimului sovietic şi al independenţei Ucrainei, la care aparţinea Crimeea.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!