Rusia a găsit că acțiunile distructive ale Occidentului sunt cauza principală pentru creșterea prețurilor cerealelor și pentru iminenta criză alimentară ce s-ar produce pe glob.
Rusia a susţinut luni că creşterea preţurilor cerealelor, care a stârnit temeri cu privire la o criză alimentară mondială, este rezultatul acţiunilor „distructive” ale Occidentului şi nu al blocării exporturilor din Ucraina de către Moscova, relatează France Presse.
„În ceea ce priveşte posibilitatea foametei, din ce în ce mai mulţi experţi înclină spre un scenariu pesimist (…). Iar vina este a regimurilor occidentale, care acţionează ca provocatori şi distrugători”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova pe canalul de Telegram.
Potrivit Mariei Zaharova, Occidentul a făcut „greşeli sistematice” în planificarea politicii sale agricole şi a provocat inflaţie mondială cu mecanisme financiare şi monetare lipsite de perspectivă create în timpul pandemiei.
Rusia numește acțiunile Occidentului ca prost gândite pentru explozia prețurilor cerealelor cum ar fi introducerea forţată a biocombustibililor
Potrivit acesteia, creşterea preţurilor este şi rezultatul unei politici de tranziţie energetică „prost gândite” de către ţări din Europa şi America de Nord, „în special introducerea forţată a biocombustibililor”.
În cele din urmă, dna Zaharova a subliniat „restricţiile ilegale” occidentale, luate după ofensiva Kremlinului în Ucraina şi care au perturbat circuitele logistice şi financiare ale Rusiei, în special pentru exportul de cereale, adaugă AFP, potrivit agerpres.ro.
Au fost stabilite două rute prin Polonia și România pentru exportul cerealelor
Ucraina a stabilit două rute prin Polonia și România pentru a exporta cerealele și a preveni o criză alimentară globală, a declarat duminică adjunctul ministrului de externe ucrainean.
Dmitro Senik a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol, deoarece invazia Rusiei a Ucrainei a blocat exporturile de cereale de la Kiev prin Marea Neagră, provocând penurie și creșterea prețurilor, transmite Reuters.
Aproximativ 30 de milioane de tone de cereale sunt blocate pe teritoriul Ucrainei, care este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume.
Ucraina este în discuții cu statele baltice pentru un al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a mai declarat Senik. Oficialul nu a dat detalii despre ce cantitate de cereale a fost deja transportată sau ar urma să fie transportată prin aceste rute.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!