5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia atribuie Ucrainei atacurile cu drone asupra a două baze aeriene ruse

Rusia atribuie Ucrainei atacurile cu drone asupra a două baze aeriene ruse

Rusia, prin administraţia de la Moscova, a atribuit, luni seară, Ucrainei atacurile cu drone asupra a două baze aeriene ruse, soldate cu moartea a trei militari, informează cotidianul Le Monde.

„Luni dimineaţă, regimul de la Kiev a încercat să efectueze atacuri cu drone de concepţie sovietică asupra Bazei aeriene Diagilevo, în regiunea Reazan, şi asupra Bazei Engels, în regiunea Saratov”, anunţă Ministerul Apărării de la Moscova, precizând că trei militari ruşi au fost ucişi.

Potrivit presei ruse, citată de cotidianul The Guardian, un camion-cisternă a explodat luni dimineaţă în Baza aeriană Diagilevo, un incident soldat cu trei morţi şi cinci răniţi. Baza aeriană Diagilevo se află la periferia oraşului Reazan, la circa 150 de kilometri sud-est de Moscova şi la 450 de kilometri de frontiera cu Ucraina. În această bază sunt staţionate bombardiere strategice Tupolev Tu-95, potrivit jurnalul.ro.

O altă explozie a avut loc în Baza Engels-2, în regiunea rusă Saratov, la aproximativ 700 de kilometri sud-est de Moscova şi la 430 de kilometri de frontiera Ucrainei. Şi în această bază sunt staţionate bombardiere de tip Tupolev Tu-95 care au participat la bombardamente în Ucraina.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei se extinde în țări NATO. Cine putea devia spre Polonia o rachetă lansată din Ucraina

Racheta care a căzut, marți seară, pe teritoriul unei țări NATO, Polonia, ucigând doi cetățeni polonezi, ar fi fost lansată de apărarea antiaeriană a Ucrainei, indică surse occidentale.

Racheta a căzut în Polonia, în mica localitate Przewodów, aflată la circa șase kilometri de granița Poloniei cu Ucraina. Proiectilul a lovit o fermă agricolă și a ucis doi localnici. Au existat informații că aici ar fi căzut chiar două rachete, dar varianta oficială finală se referă la o singură rachetă. Inițial, Polonia estima că racheta a fost lansată de Rusia și ar fi putut să ceară, pe acest motiv, aplicarea Articolul 5 din Tratatul NATO, articol care se referă la atacarea unui stat membru al Alianței Atlantice și la sprijinul pe care toți ceilalți aliați trebuie să-l ofere.

Ulterior însă, poziția Poloniei a devenit moderată, iar guvernul de la Varșovia a cerut doar aplicarea Articolului 4. Acest articol se referă la consultări între membrii Alianței Atlantice.

Ucraina a declarat că proiectilul căzut în Polonia este dintre cele pe care Rusia le lansase, marți, asupra Ucrainei. În schimb, Rusia a respins această acuzație, susținând că n-a trimis niciun proiectil în apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia. Toate sursele afirmă că proiectilul căzut în Polonia a fost de fabricație rusească. Acest detaliu nu clarifică totuși situația întrucât asemenea proiectile dețin și armata Rusiei, și cea a Ucrainei. Rusia oferă, în plus, informația că proiectilul ar fi fost lansat dintr-un sistem antiaerian S-300. Acest sistem de rachete antiaeriene este produs în Rusia, dar cu mult înainte de actualul război dintre Rusia și Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă