2.8 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia ar putea lua la țintă toate navele care merg spre porturile...

Rusia ar putea lua la țintă toate navele care merg spre porturile ucrainene

Ministerul Apărării din Rusia a declarat miercuri că va considera toate navele care călătoresc în porturile ucrainene ca fiind potențiale transportoare de încărcături militare, iar țările de pavilion ale acestora ca fiind părți în conflict alături de Ucraina, transmite Reuters, conform adevarul.ro.

Măsura urmează deciziei Rusiei din această săptămână de a se retrage din acordul de export de cereale din Marea Neagră, negociat de ONU, care a garantat siguranța exporturilor ucrainene în ultimul an.

„În legătură cu încetarea Inițiativei Mării Negre și cu sfârșitul coridorului umanitar maritim, începând cu ora 00.00, ora Moscovei, la 20 iulie 2023 (miercuri, ora 21.00 GMT), toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din apele Mării Negre vor fi considerate ca fiind potențiali transportatori de încărcături militare“, a precizat ministerul într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.

De asemenea, Rusia a declarat că părțile de sud-est și nord-vest ale apelor internaționale ale Mării Negre sunt temporar nesigure pentru navigație, a precizat aceasta, fără a da detalii despre părțile de mare care vor fi afectate.

Acordul privind cerealele din Marea Neagră, negociat de Turcia și ONU, menit să faciliteze exporturile agricole rusești și ucrainene, a expirat la 17 iulie, după ce Rusia a refuzat să îl prelungească.

Moscova se plânge de faptul că un acord paralel de relaxare a normelor pentru exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu a fost pus în aplicare. Kievul a solicitat garanții de securitate pentru a permite reluarea transportului maritim fără participarea Rusiei.

Acordul pentru exportul de cereale a fost încheiat pe 22 iulie 2022 la Istanbul. Prima parte a acordului pe o perioadă de 120 de zile cu posibilitate de prelungire automată a fost semnată de ONU și Turcia separat cu Rusia și Ucraina. Se referea la exportul de cereale ucrainene peste Marea Neagră. A doua parte pentru o perioadă de trei ani a fost semnată de ONU și Rusia. Acest memorandum s-a ocupat de eliminarea restricțiilor privind exportul de produse agricole și îngrășăminte rusești.

La 29 octombrie 2022, Rusia și-a suspendat participarea la acord după ce Ucraina a lansat lovituri la Sevastopol asupra navelor rusești. Calea de atac a fost parțial de-a lungul coridorului de cereale. Rusia a cerut garanții de securitate pentru navele sale, după care Ucraina le-a predat prin ONU și Turcia, iar Federația Rusă a reluat participarea la acord pe 2 noiembrie.

Ce prevedea acordul
Acordul a fost prelungit de trei ori, ultimele două – pentru o perioadă de 60 de zile. În același timp, Moscova a indicat că și partea rusă a acordului, care nu a fost implementată, ar trebui îndeplinită.

ONU a susținut în repetate rânduri că secretarul general António Guterres este în contact cu sectorul privat al economiei, guvernele și UE pentru a asigura punerea în aplicare a acordului. La sfârșitul lunii mai 2023, Guterres a prezentat Rusiei, Ucrainei și Turciei idei despre cum să se îmbunătățească activitatea Centrului Comun de Coordonare și să asigure exportul de amoniac rusesc prin conducta Togliatti-Odessa. Oficial, ONU nu a dezvăluit detalii. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii iunie 2023, ONU a recunoscut în cadrul consultărilor că nu poate face nimic cu cererile rusești, a subliniat viceministrul rus de externe Serghei Verșinin.

În ultimele săptămâni, au avut loc negocieri pentru extinderea acordului cu cereale. Secretarul general al ONU i-a trimis lui Putin o scrisoare „cu propuneri specifice”, dar acesta nu a oferit detalii despre inițiativa sa. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a mai remarcat că Putin a făcut o serie de propuneri cu privire la acord, care sunt în discuție.

Pe 13 iulie, liderul rus a declarat că Moscova și-ar putea suspenda participarea la tranzacția cu cereale. Când cererile ei vor fi îndeplinite, Rusia i se va alătura imediat din nou. Potrivit acestuia, Rusia nu mai este mulțumită de opțiunea „mai întâi prelungirea, apoi îndeplinirea promisiunilor”.

Cerințele Rusiei
Una dintre cerințele Rusiei este reconectarea la sistemul de plăți SWIFT al Băncii Agricole Ruse, care este angajată în plata exporturilor agricole. O altă cerință a Rusiei este relansarea transportului pr conducta de amoniac Togliatti-Odesa. Cu toate acestea, pe 5 iunie, sabotorii ucraineni au aruncat în aer conducta, la 23 km de Kupyansk, nu departe de satul Masyutovka din regiunea Harkov. Rusia a indicat că ar putea dura între una și trei luni pentru a repara conducta dacă specialiștii vor avea acces la secțiunea avariată. Potrivit viceprim-ministrului – ministrul Industriei și Comerțului Denis Manturov, accesul pentru reparații nu este așteptat curând.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

De ce să investești în ochelari de vedere de calitate: 4 avantaje care te vor convinge

Momentul în care te decizi că ai nevoie de o nouă pereche de ochelari de vedere este un pas important pentru sănătatea ta oculară....

Fitch înrăutățește perspectiva României la „negativă” și avertizează asupra riscurilor fiscale și politice

Agenția motivează această decizie prin incertitudinile politice, creșterea rapidă a datoriei publice și un deficit bugetar alarmant Fitch Ratings a reconfirmat ratingul de credit al...

SUA anunță un armistițiu între forţele dominate de kurzi și grupările pro-turce din Siria

Statele Unite(SUA) au anunţat marţi prelungirea armistiţiului, sub egida Washingtonului, între forţele dominate de kurzi care controlează vaste regiuni din nord-estul Siriei şi grupările...
Ultima oră
Pe aceeași temă