5.8 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăInternaționalRusia, anunț despre cum va folosi arsenalul său nuclear

Rusia, anunț despre cum va folosi arsenalul său nuclear

Ministerul rus de Externe a transmis joi că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear numai în ”situaţii de urgenţă” şi că nu are interesul să ajungă la o confruntare directă cu NATO şi cu SUA, relatează Reuters.

Vorbind la un briefing, purtătorul de cuvânt al MAE rus Ivan Neciaev a menţionat că armele nucleare ar putea fi folosite de către Rusia doar ca măsură ”de răspuns”.

”Doctrina militară a Rusiei permite un răspuns nuclear numai ca răspuns la ameninţarea cu distrugerea în masă sau când existenţa fundamentală a statului este ameninţată”, a aminitit oficialul rus, potrivit agerpres.ro.

Rusia va utiliza arsenalul său nuclear doar ca răspuns de autoapărare și numai în situații de urgență, conform MAE rus

”Aşadar, utilizarea arsenalului nuclear este posibilă numai ca parte a unui răspuns de autoapărare faţă de un atac şi numai în situaţii de urgenţă”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat mai devreme săptămâna aceasta că Rusia ”nu are nevoie” să-şi folosească arsenalul nuclear în campania sa militară în Ucraina, el calificând speculaţiile mediatice conform cărora Moscova ar putea desfăşura arme nucleare sau chimice în acest conflict drept ”minciuni absolute”.

Avertisment SIPRI. Arsenalul nuclear mondial va crește din nou

Institutul de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI) avertizează că arsenalul nuclear mondial va crește din nou.

Creșterea numărului dispozitivelor nucleare ar putea fi determinată de războiul din Ucraina și de tensiunile politico – militare internaționale care s-au accentuat în acest context.

Nouă țări ar deține deja arme nucleare. Acestea sunt SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord. Ele dețineau în total 12.705 focoase nucleare la începutul anului 2022. Numărul era în scădere față de cele 13.080 de focoase nucleare existente la începutul anului 2021.

Dar în anul 2022, mai precis la 24 februarie, Rusia a început războiul în Ucraina. Una dintre speculațiile vehiculate în Occident este că, dacă Ucraina ar mai fi deținut arme nucleare (situația existentă la momentul dezmembrării URSS), Rusia lui Putin nu și-ar mai fi permis să atace Ucraina.

„Toate statele înarmate nuclear îşi măresc sau îşi modernizează arsenalele şi majoritatea îşi intensifică retorica nucleară şi rolul pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor militare”, a explicat Wilfred Wan, directorul Programului pentru arme de distrugere în masă al SIPRI. „Este o tendinţă foarte îngrijorătoare”, a avertizat acesta.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Staff-ul de campanie al Maiei Sandu: „Victorie!” Maia Sandu, 51,12%, Alexandr Stoianoglo, 48, 88%

După numărarea a 95% din procesele verbale, Maia Sandu a preluat conducerea. Diaspora a spulberat scorul Maia Sandu câștigă Capitala. În Chișinău, Maia Sandu are...

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...

Rezultate preliminare: Stoianoglo conduce, după numărarea a 90% din voturi

Alexandr Stoianoglo conduce în cursa prezidențială cu 50,81% din voturi, iar Maia Sandu a obținut până acum 49,19% Diferența este de peste 21 de mii...
Ultima oră
Pe aceeași temă