5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRusia amenință Polonia, Slovacia și România, toate fiind țări NATO. Dacă avioanele...

Rusia amenință Polonia, Slovacia și România, toate fiind țări NATO. Dacă avioanele Ucrainei vor decola de pe teritoriul lor, Rusia va considera că participă la război

Rusia a transmis o amenințare dură către trei țări membre NATO – Polonia, Slovacia și România, anunțând că le va considera implicate în războiul din Ucraina, de partea Ucrainei, dacă va permite avioanelor de luptă ale Ucrainei să decoleze de pe teritoriul lor.

Șeful delegației Rusiei la negocierile internaționale pentru securitatea militară și controlul armamentelor, Konstantin Gavrilov, a avertizat Polonia, Slovacia și România să nu permită avioanelor de luptă ale Ucrainei să decoleze de pe teritoriul lor. Dacă totuși acest lucru se va întâmpla, Rusia va considera că Polonia, Slovacia și România participă la „conflict” și va lua „măsuri de represalii” împotriva lor, a susținut oficialul rus.

Potrivit Ministerului de Externe al Rusiei și agenției de presă TASS a Rusiei, Gavrilov a făcut această declarație în cadrul reuniunii OSCE de la Viena, la 13 decembrie 2023. Evenimentul de la Viena s-a intitulat „Forum for Security Cooperation”, deci ar fi trebuit să discute idei pentru prevenirea conflictelor, nu pentru agravarea lor. „S-au auzit deja comentarii că, în condițiile distrugerii semnificative a structurii aerodromurilor din Ucraina, avioanele tactice F-16 transferate Forțelor Armate ucrainene pot efectua ieșiri din baze aeriene din Polonia, România și Slovacia. Avertizăm cu tărie că utilizarea acestor avioane de pe teritoriul acestor țări membre NATO va fi considerată de Moscova drept participarea lor la conflictul din Ucraina și va forța Rusia să ia măsuri de represalii”, a declarat, la Viena, Konstantin Gavrilov. Altfel spus, Rusia consideră că pe teritoriul Ucrainei nu mai sunt aeroporturi apte să fie folosite de avioanele F-16, iar drept urmare, orice avion F-16 al Ucrainei care ar acționa împotriva Rusiei ar putea decola doar din Polonia, România sau Slovacia. Știrea TASS se intitulează „Russia to respond if NATO airbases used for Ukrainian jet planes”, ceea ce înseamnă că, practic, Rusia se va considera în război cu NATO, nu doar cu cele trei țări menționate.

Mesajul Rusiei, lansat de Gavrilov la Viena, a fost retransmis și de Ambasada Rusiei în România, ceea ce întărește ideea că mesajul vizează direct România. Ambasada Rusiei a pus pe facebook un mesaj cu textul „Poziția Federației Ruse cu privire la avioanele F-16 transferate Ucrainei de către NATO”, urmat de fotografia unui avion F-16 al României și de un link spre o știre plasată pe un site în limba română dar care face propagandă Rusiei. Ca să fie lucrurile clare, acest site se deschide cu un citat care i-ar aparține lui Vladimir Putin: „Uneori, este necesar sa ramai singur pentru a dovedi ca ai dreptate”.

Pe site-ul Ambasadei Rusiei în Polonia este postat un mesaj care conține o amenințare similară la adresa Poloniei, Slovaciei și României. Ambasada Rusiei în Polonia susține că declarația în acest sens a fost făcută de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, încă din data de 6 decembrie 2023. Așadar, la Viena, reprezentantul Rusiei, Konstantin Gavrilov, ar fi reluat amenințarea lansată de Maria Zaharova la Moscova.

După cum se știe, în urma negocierilor purtate cu SUA, Ucraina ar urma să primească avioane de luptă F-16, de fabricație americană, pe care se poate presupune că le va folosi împotriva Rusiei. Piloți militari ucraineni ar urma să se instruiască în România, la Centrul de Pregătire de la baza aeriană Fetești, pentru a zbura pe avioane F-16. Această colaborare pe linie de instruire militară, între România și Ucraina, a fost aprobată de CSAT în anul 2023. Dar avioanele alocate pentru antrenarea piloților ucraineni nu sunt puse la dispoziție de România ci sunt trimise în România de către Olanda. România are avioane F-16 dar nu le oferă Ucrainei, nici măcar pentru antrenamente. În plus, nu există nicio informație oficială conform căreia avioanele F-16 ale Ucrainei ar urma să folosească aerodromuri din România pentru a lansa misiuni împotriva Rusiei.

Reprezentantul Rusiei la negocierile de la OSCE, Konstantin Gavrilov, a declarat că aerodromurile din Ucraina sunt grav deteriorate – evident, ca urmare a războiului declanșat de Rusia. Întrucât Ucraina nu mai aerodromuri corespunzătoare, viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei ar urma să decoleze din baze aeriene aflate în Polonia, România și Slovacia, susține Rusia.

„Avertizăm cu tărie că utilizarea acestor avioane de pe teritoriul acestor țări membre NATO va fi considerată de Moscova drept participarea lor la conflictul din Ucraina și va forța Rusia să ia măsuri de represalii”

Konstantin Gavrilov,

Reprezentantul Rusiei la OSCE

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, în anul 2023, ca piloți militari ucraineni să se antreneze în România, folosind avioane F-16 pe care le trimite Olanda. Scrisoarea de intenție fusese semnată de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Dar asta nu înseamnă că avioane F-16 aflate pe teritoriul României vor fi folosite în misiuni de luptă împotriva Rusiei, așa cum susține Rusia.

„România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”

Angel Tîlvăr,

Ministrul român al Apărării

În Centrul de Pregătire de la Fetești ar urma să fie instruiți la început piloți români, apoi și din alte țări, membre sau partenere ale NATO, iar una dintre aceste țări este Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

Circulație reluată temporar pe Podul Giurgiu-Ruse în perioada sărbătorilor

Lucrările de reparații majore la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi suspendate temporar între 20 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025. În această perioadă, traficul...
Ultima oră
Pe aceeași temă