Rusia se consultă cu aliații săi cu privire la contestarea candidatului nominalizat de SUA la conducerea Băncii Mondiale, a declarat marți cel mai înalt reprezentant al Moscovei în cadrul băncii, o mișcare care ar putea complica ceea ce se aștepta să fie un proces de succesiune fără probleme, scrie Reuters.
Rusia rămâne un membru cu drept de vot al Băncii Mondiale, deși banca a oprit toate programele din Rusia și Belarus în martie anul trecut, invocând ceea ce a numit „ostilitățile împotriva poporului ucrainean” în urma invaziei Rusiei.
Roman Marshavin, directorul executiv al Băncii Mondiale care reprezintă Rusia și Siria, a declarat pentru Reuters că „lista de potențiali candidați și consultările sunt încă în curs de desfășurare”, dar nu a oferit detalii. El a precizat că decizia va fi luată la Moscova.
Planurile Rusiei au fost raportate pentru prima dată de agenția de știri de stat rusă TASS.
Aceasta l-a citat pe Marshavin spunând că se află în discuții cu alte țări cu privire la posibili candidați, inclusiv finanțiști ruși și economiști străini, foști șefi de organizații internaționale, precum și mai mulți foști miniștri de finanțe și șefi de bănci centrale.
Marshavin a refuzat să comenteze detaliile raportului TASS sau ce alte țări au fost implicate.
Luna trecută, președintele american Joe Biden l-a nominalizat pe fostul director general al Mastercard, Ajay Banga, în vârstă de 63 de ani, pentru a-l înlocui pe David Malpass la conducerea Băncii Mondiale, care supraveghează finanțarea de miliarde de dolari pentru țările în curs de dezvoltare.
Banga, care călătorește în Africa în această săptămână, a declarat săptămâna trecută că a obținut deja sprijinul Indiei, Ghanei și Kenyei. De asemenea, el a primit recenzii pozitive din partea Franței și Germaniei la reuniunea de luna trecută a oficialilor financiari din cadrul Grupului celor 20, iar marți a obținut sprijinul Bangladeshului.
Trezoreria a refuzat să comenteze cu privire la posibila contestație a Rusiei.
Deși banca va accepta nominalizări din partea altor țări până la 29 martie, nominalizarea lui Biden aproape că asigură că Banga va ocupa acest post.
Banca Mondială a fost condusă de o persoană din Statele Unite, acționarul dominant al creditorului, încă de la înființarea sa la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Este puțin probabil ca o contestație din partea Rusiei sau a unei țări aliate să schimbe rezultatul, având în vedere structura acționariatului, dar ar putea expune tensiunile latente dintre Statele Unite și națiunile occidentale și China – al treilea acționar ca mărime al băncii – cu privire la Banga și alte instituții financiare globale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!