5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInternaționalRusia a început să producă adăposturi mobile antiatomice rezistente la arme nucleare

Rusia a început să producă adăposturi mobile antiatomice rezistente la arme nucleare

Rusia a început producția în serie a adăposturilor mobile rezistente la explozii nucleare, denumite „KUB-M,” capabile să protejeze împotriva undelor de șoc și a radiațiilor generate de o explozie nucleară.

Aceste adăposturi oferă protecție timp de 48 de ore împotriva diverselor amenințări, inclusiv explozii, prăbușiri de clădiri, substanțe chimice periculoase și incendii.

Rusia a început să producă adăposturi mobile antiatomice

Aceste adăposturi mobile antiatomice sunt formate din două module – un spațiu destinat pentru 54 de persoane și un bloc tehnic – și pot fi extinse prin adăugarea altor module, potrivit Reuters.

Structura are forma unui container întărit și poate fi transportată cu ușurință pe camioane, conectată la surse de apă și instalată chiar și în regiunile înghețate ale nordului Rusiei.

CITEȘTE ȘI – În premieră, Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune

Deși autoritățile nu au făcut legătura cu un context de criză imediată, anunțul vine la scurt timp după decizia SUA de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, o acțiune criticată de Kremlin.

În paralel, președintele Vladimir Putin a aprobat o nouă doctrină care reduce pragul de utilizare a armelor nucleare de către Rusia.

Institutul de cercetare al Ministerului pentru Situații de Urgență a subliniat că „KUB-M” reprezintă un pas important în creșterea siguranței cetățenilor, fiind proiectat să ofere protecție împotriva dezastrelor naturale și accidentelor provocate de om.

Adăposturile sunt considerate o soluție multifuncțională pentru protecția civilă, reflectând preocupările Rusiei pentru posibile amenințări nucleare și alte pericole.

„KUB-M” se remarcă printr-o construcție robustă, realizată din materiale rezistente, cum ar fi betonul armat, capabil să suporte undele de șoc provocate de exploziile nucleare.

Ele sunt dotate cu sisteme de ventilație specializate, care includ filtre pentru purificarea aerului de substanțe radioactive, gaze toxice și alte particule periculoase. Acest lucru asigură un mediu sigur pentru ocupanți în timpul unei crize.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă