6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalRusia a fost exclusă de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de...

Rusia a fost exclusă de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

Reprezentanţii Rusiei au fost excluşi de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului morţii nazist Auschwitz-Birkenau, a anunţat luni muzeul Auschwitz, argumentând că o „astfel de prezenţă ar fi cinică” în contextul războiului în Ucraina, potrivit barrons.com.

Este pentru a treia oară consecutiv când Rusia este exclusă de la aceste ceremonii comemorative după războiul declanşat de Moscova în Ucraina în februarie 2022, a subliniat luni muzeul Auschwitz.

Până la invazia în Ucraina, Rusia a participat mereu la ceremoniile care se desfăşoară în fiecare an la 27 ianuarie, ziua în care soldaţii sovietici au descins la porţile lagărului de concentrare nazist, unde au descoperit circa 7.000 de supravieţuitori.

„Este o aniversare a eliberării (lagărului). Ne aducem aminte de victime, dar celebrăm şi libertatea. Este greu de imaginat prezenţa Rusiei, care în mod evident nu înţelege valoarea libertăţii”, a explicat directorul complexului memorial al fostului lagăr de concentrare, Piotr Cywinski, într-un comunicat.

Muzeul Auschwitz a calificat drept un „act de barbarie“”” invazia Rusiei în Ucraina.

Construit în Polonia ocupată, Auschwitz-Birkenau reprezintă simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a şase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în acest lagăr între 1940 şi 1945, alături de peste 100.000 de deţinuţi de alte naţionalităţi.

Circa 80.000 de polonezi neevrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici au fost ucişi la Auschwitz de către naziştii germani, aminteşte AFP.

Amintire din iadul de la Auschwitz: „viaţa este frumoasă şi suprinzătoare”

Camere întunecate, urlete, fum şi miros dispersat de gaz – o descriere a iadului de pe pâmănt din lagărele de la Auschwitz. Un loc terifiant din care nu mulţi au reuşit să scape. Iar cei care au avut norocul de a supravieţui se regăsesc în fiecare noapte prinşi în „infernul lui Dante” prin coşmarurile care îi vor bântui toată viaţa.

Otto Adler are 82 de ani, se luptă la fiecare cuvânt cu astmul care îi taie respiraţia şi o aşteaptă fără frică pe „doamna cu coasa” pentru că ştie cum este să trăieşti în preajma ei. El este unul dintre supravieţuitorii lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau, experienţă care l-a făcut să conştientizeze faptul că „viaţa este frumoasă şi suprinzătoare”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

CTP: Cine poate să-l oprească pe Simion

Istoria se repetă? Paralele între alegerile din 2000 și dilemele politice de astăzi Cristian Tudor Popescu analizează provocările politice actuale, trasând paralele cu alegerile...

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...

De la întrerupător clasic la control vocal | Transformă-ți lustra într-un sistem inteligent 

Deschizi ușa casei și, înainte să apeși pe întrerupător, lumina din living se aprinde singură. Lustra living-ului se colorează în nuanțe calde, creând instant...
Ultima oră
Pe aceeași temă