Submarinele sunt capabile să transporte rachete de croazieră
Marea Neagră face parte dintr-un nou plan de confruntare între țările NATO și Rusia. România joacă un rol important în regiune, mai ales că baza militară Mihail Kogălniceanu va fi cea mai mare bază militară aeriană din Europa.
În acest context, Rusia anunță că își întărește marina, după consolidarea prezenței Statelor Unite și NATO în principalele zone de interes pentru cele două blocuri militare, a anunțat consilierul prezidențial rus, Nikolai Patrușev.
Consilierul rus a adăugat că “Statele Unite și alte țări NATO își sporesc prezența navală în principalele zone ale Oceanului Mondial, inclusiv în apele imediat adiacente teritoriului Federației Ruse. Ei își trimit în mod activ forțele navale, în locuri de extracție a resurselor. Sub pretextul combaterii pirateriei și terorismului, căile navigabile sunt blocate, navele de marfă și de pasageri care navighează sub orice pavilion sunt arestate și inspectate. Prin creșterea numărului de baze navale și exerciții militare, ei încearcă să limiteze interesele naționale ale statelor suverane”, a mai spus Patrușev.
Statele Unite au convenit cu Germania să transfere rachete cu rază lungă de acțiune în Germania până în 2026, care ar putea lovi teritoriul Rusiei.
Putin, ca răspuns, a avertizat că, dacă transferul va avea loc, Moscova va ridica moratoriul privind desfășurarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune, inclusiv pe navele marinei ruse.
Și oficialii ucraineni au confirmat prezența submarinelor în Marea Neagră.
„Inamicul a desfășurat pentru prima dată trei submarine care pot transporta rachete de croazieră. De fapt, acestea sunt toate submarinele aflate la dispoziția Rusiei în regiunea Azov-Marea Neagră. Uneori, Flota Rusiei din Marea Neagră este numită o flotă submarină. Acum, este adevărat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk.