Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere
Începând cu 1 ianuarie 2025, taxa de drum rămâne obligatorie pentru toate vehiculele care circulă pe drumurile din România, iar costurile variază în funcție de tipul vehiculului și durata valabilității. Veniturile obținute din vânzarea Rovinietei sunt utilizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru întreținerea și modernizarea infrastructurii rutiere, scrie digi24.
Prețuri și valabilitate pentru Rovinieta 2025
Pentru fiecare categorie de vehicul, Rovinieta poate fi achiziționată pentru perioade de valabilitate cuprinse între o zi și 12 luni:
- Autoturisme (categoria A):
- 1 zi: 2,5 euro
- 12 luni: 28 euro
- Vehicule de transport marfă cu MTMA ≤ 3,5 tone (categoria B):
- 1 zi: 8,6 euro
- 12 luni: 96 euro
- Vehicule de transport marfă cu MTMA > 12 tone, 4 axe (categoria F):
- 1 zi: 11 euro
- 12 luni: 1210 euro
- Autobuze cu peste 23 locuri (categoria H):
- 1 zi: 7 euro
- 12 luni: 560 euro
Cursul de schimb utilizat în ianuarie 2025 este de 4,9764 lei/euro, conform CNAIR.
Rovinieta se poate achiziționa online, pe platformele oficiale, precum site-ul CNAIR sau Rovinieta.ro sau prin sms (se trimite un mesaj cu numărul de înmatriculare și tipul vehiculului, conform instrucțiunilor). De asemenea, rovinieta se mai poate cumpăra de la punctele de vânzare autorizate și de la automate, instalate în benzinării și pe autostrăzi.
Valabilitatea Rovinietei poate fi verificată online, pe site-ul CNAIR, utilizând numărul de înmatriculare și seria de șasiu.
De la 1 ianuarie 2026, rovinieta va fi aplicabilă tuturor vehiculelor înmatriculate, care circulă pe rețeaua de drumuri naționale, inclusiv pentru vehiculele mixte, conform clasei de emisii poluante și duratei de utilizare.
O noutate legislativă permite achitarea taxei în termen de 24 de ore de la începutul valabilității, iar neplata acesteia poate atrage amenzi contravenționale diferite, în funcție de categoria vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube