1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăEconomieAutoRovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere

Începând cu 1 ianuarie 2025, taxa de drum rămâne obligatorie pentru toate vehiculele care circulă pe drumurile din România, iar costurile variază în funcție de tipul vehiculului și durata valabilității. Veniturile obținute din vânzarea Rovinietei sunt utilizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru întreținerea și modernizarea infrastructurii rutiere, scrie digi24.

Prețuri și valabilitate pentru Rovinieta 2025

Pentru fiecare categorie de vehicul, Rovinieta poate fi achiziționată pentru perioade de valabilitate cuprinse între o zi și 12 luni:

  • Autoturisme (categoria A):
    • 1 zi: 2,5 euro
    • 12 luni: 28 euro
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA ≤ 3,5 tone (categoria B):
    • 1 zi: 8,6 euro
    • 12 luni: 96 euro
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA > 12 tone, 4 axe (categoria F):
    • 1 zi: 11 euro
    • 12 luni: 1210 euro
  • Autobuze cu peste 23 locuri (categoria H):
    • 1 zi: 7 euro
    • 12 luni: 560 euro

Cursul de schimb utilizat în ianuarie 2025 este de 4,9764 lei/euro, conform CNAIR.

Rovinieta se poate achiziționa online, pe platformele oficiale, precum site-ul CNAIR sau Rovinieta.ro sau prin sms (se trimite un mesaj cu numărul de înmatriculare și tipul vehiculului, conform instrucțiunilor). De asemenea, rovinieta se mai poate cumpăra de la punctele de vânzare autorizate și de la automate, instalate în benzinării și pe autostrăzi.

    Valabilitatea Rovinietei poate fi verificată online, pe site-ul CNAIR, utilizând numărul de înmatriculare și seria de șasiu.

    De la 1 ianuarie 2026, rovinieta va fi aplicabilă tuturor vehiculelor înmatriculate, care circulă pe rețeaua de drumuri naționale, inclusiv pentru vehiculele mixte, conform clasei de emisii poluante și duratei de utilizare.

    O noutate legislativă permite achitarea taxei în termen de 24 de ore de la începutul valabilității, iar neplata acesteia poate atrage amenzi contravenționale diferite, în funcție de categoria vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere.

    Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

    Dana Macsim
    Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
    Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
    Cele mai citite

    Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

    Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...

    Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

    Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...

    Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

    Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...
    Ultima oră
    Pe aceeași temă