8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăEconomieRomânii, tot mai împovărați din cauza ratelor. Ce spune BNR

Românii, tot mai împovărați din cauza ratelor. Ce spune BNR

Creditele bancare sunt tot mai scumpe și tot mai puțini români își permit să ia noi credite. Sunt mulți români care au deja contractate credite imobiliare și pe care cu greu reușesc să le achite. Un raport al BNR arată că în acest moment, aproximativ 200.000 de clienţi ai băncilor îşi plătesc ratele cu întârziere.

Chiar dacă ROBOR-ul a mai scăzut ușor, ratele sunt la fel de mari ca anul trecut, iar românii cu salariile multe dintre ele nemajorate nu mai fac față valului de scumpiri. Banca Naţională a României a venit cu o veste bună și anume că ratele s-ar mai putea micșora, însă numai dacă inflaţia se va reduce în următoarele luni. Totuși dacă ne raportăm la inflația din luna ianuarie, vedem un trend ascendent și anume că inflația a crescut cu aproape 1 procent, față de luna anterioară.

În condițiile în care anul trecut piața imobiliară a scăzut dramatic, sunt specialiști care îndrăznesc să creadă într-o revenire miraculoasă și că românii vor lua noi credite pentru achiziția de locuințe. Cert este că în acest moment, creditele imobiliare sunt greu de plătit, mulți au încercat o refinanțare, însă chiar și așa nu reușesc să facă față cu banii. Dacă ar fi să prezentăm un exemplu al scumpirilor, un calcul simplu arată că pentru un credit de 210.000 lei, un client al unei bănci avea o rată în ianuarie 2022 de 1.172 lei. După un an a depășit 1.900 lei această rată, iar la începutul acestui an era aproximativ 1.600 lei. Astfel că, dacă ar scădea această dobândă anuală efectivă, românul ar ajunge să plătească în următoarele luni aproximativ 1.300 lei. În acest moment sunt aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor care au întârzieri la aceste plăți și numărul ar putea să crească de la o zi la alta.

BNR, noi avertismente îngrijorătoare pentru români

În momentul de față, aproape 10% dintre români vor întârzia cu ratele la bancă anul acesta sau nu vor mai avea bani să plătească deloc.

Mai rău stau cei care şi-au amânat ratele în pandemie. Deja, aproape 13% nu mai au bani să le achite. Numărul e de cinci ori mai mare faţă de cei care nu au amânat plăţile.

Românii, tot mai îndatorați

Volumul de credite nebancare acordate populației a crescut cu peste 270% în ultimii 12 de ani, de la 800 de milioane de euro, în 2011, la aproximativ trei miliarde de euro, în 2023. Există trei principale explicații pentru această evoluție. În primul rând, accesibilitatea. Conform unui raport al Institutului Național de Statistică, opt din zece gospodării din România au acces la internet, iar majoritatea creditelor nebancare rapide pot fi accesate online, de acasă. Al doilea element este ușurința în aplicare (este eliminată o mare parte a birocrației). În al treilea rând, piața a crescut datorită condițiilor de acordare din ce în ce mai flexibile.


Potrivit unui studiu realizat pe un eșantion de 1.003 respondenți, circa 35% dintre aceștia au afirmat că au sau au avut un credit nebancar, iar printre cele mai importante criterii indicate pentru accesarea unui credit este existența posibilității de a monitoriza și controla situația financiară și posibilitatea de a face cumpărături de la cât mai multe magazine fizice sau online. De asemenea, cei care aplică pentru un credit rapid se așteaptă ca acesta să poată fi accesat online și să aibă dobânzi, comisioane și taxe anuale cât mai mici.

„Ne dorim să transmitem o imagine cât mai completă și mai detaliată a evoluției pieței creditelor online rapide din România, dar și să evidențiem principalele motive ale creșterii volumului de credite nebancare accesate. Vrem să oferim cetățenilor o înțelegere clară a factorilor care le influențează deciziile în momentul accesării unui credit rapid, precum și să identificăm cele mai bune opțiuni de creditare disponibile pe piață. Este crucial ca oamenii să poată lua decizii informate și să beneficieze de informații relevante în domeniul financiar atunci când vor să ia un credit. Mai ales că traversăm o perioadă marcată de inflație, dobânzi ridicate, scumpiri constante și instabilitate politică, socială și economică”, declară Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar la Mr. Finance.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Sindicaliștii Metrorex protestează în fața Guvernului

Sindicaliștii solicită creșterea salariilor și finanțarea adecvată a companiilor Metrorex Uniunea Sindicatul Liber din Metrou organizează miercuri, de la ora 14:30, un protest în fața...

Justin Bieber i-a dat „unfollow” pe Instagram lui Hailey Bieber

În ultimele ore, internetul a explodat cu știrea că Justin Bieber i-a dat "unfollow" lui Hailey Bieber pe Instagram, ceea ce a provocat un...

Furie în Senat. Angajații nu vor să fie concediați

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat, miercuri, că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618 Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă