1.4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriRomânii sunt vizați de o nouă fraudă prin internet. Se invocă în...

Românii sunt vizați de o nouă fraudă prin internet. Se invocă în mod abuziv numele unei bănci din Turcia și al unei funcționare a băncii

Pe internet circulă în aceste zile o nouă tentativă de fraudă, victimele putând fi cetățeni români.

Mecanismul fraudei se bazează pe folosirea abuzivă, neautorizată, a numelui unei bănci din Turcia și a numelui unei funcționare care, se pare, chiar face parte din conducerea respectivei bănci.

Totuși, nici banca, nici funcționara nu sunt implicate în această tentativă de fraudă. Invocarea numelor lor, de către autorii fraudei, are doar rolul să dea victimelor impresia că este vorba de o tranzacție sigură.

Inițial, utilizatorul român de pe facebook primește o cerere de „prietenie” de la o persoană aparent reală. Această persoană se recomandă a fi „doamna Füsun Tümsavaş, ofiţer bancar aici, în Istanbul”. În esență, așa – zisa doamnă ofițer bancar afirmă că, la banca ei, există un cont în valoare de 17,5 milioane USD, cont deschis de un bărbat care a murit. Iar bărbatul care a murit avea același nume de familie cu al tău, drept pentru care așa-zisa doamnă Füsun vrea să-ți dea dolarii. În alte mesaje similare, suma din cont era doar de 9,5 milioane USD.

Dar în toate variantele, ca să afli cum să obții banii, așa-zisa doamnă Füsun îți cere să intri pe o adresă de mail. Mai departe de acest pas, semnatarul acestui text n-a încercat să meargă.

Se pare că românilor care au mers mai departe, autorul fraudei le-a cerut să plătească niște sume de ordinul sutelor sau chiar al miilor de dolari, în avans.

Pentru a crește credibilitatea acestei oferte false, mesajul amăgitor este transmis de pe un cont de facebook care are atașată inclusiv o fotografie. Poza chiar aparține unei angajate din conducerea unei bănci din Turcia, angajată cu numele de Füsun Tümsavaş. Doar că această poză este, pur și simplu, copiată dintr-un alt loc de pe internet.

Se pare că această tentativă de fraudă i-a vizat, în anul 2023, mai ales pe cetățeni români din zona Dobrogei, unde trăiește o comunitate turcă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CCR lovitură pentru PFA-uri, întreprinderi individuale și întreprinderi de familie: Legea pentru transformarea în SRL-uri e neconstituțională

Modificarea legislativă prin care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau transforma în societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau altfel...

Guvernul italian va impune pedepse mai severe pentru hackeri

Italia intenționează să întărească măsurile împotriva criminalității cibernetice, ca urmare a unor atacuri recente asupra unor baze de date guvernamentale și financiare majore. Guvernul...

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...
Ultima oră
Pe aceeași temă