Criza energetică ne-a lovit din plin, astfel că iarna ce vine se anunță una tot mai grea. Mulți caută deja soluții să se mute la țară sau în alte locuri pentru a scăpa de facturile pe care vor trebui să le plătească. Vorbim despre sume de sute de euro pe lună, în condițiile în care salariu minim nu va ajunge pentru utilități.
Guvernul a adoptat la 1 septembrie, modificările la ordonanța privind plafonarea și compensarea în energie. Potrivit ordonanței, prețurile la energie rămân neschimbate, dar scad pragurile de consum. De asemenea, Executivul a extins perioada plafonării preţurilor până la 31 august 2023. Astfel, prețul achitat va fi de 0,68 de lei/kWh pentru cei care consumă până în 100 kWh; Prețul va fi de 0,8 lei/kWh pentru cei care consumă 255 kWh lunar. Astfel, vorbim despre facturi destul de mari față de anul trecut pentru că majorările sunt la nivel internațional, iar noi vom fi nevoiți să scoatem din buzunare sute de euro, iar cei cu salariu minim pe economie este vorba despre 1,4 milioane de români, vor fi cei mai afectați pentru că nu vor putea să-și plătească facturile și vor fi nevoiți să apeleze la împrumuturi.
Pentru acești români, Guvernul nu a venit cu o soluție, dar nici pentru pensionari, iar plata facturilor la gaze și electricitate va depăși lunar salariul minim pe economie adică 1.386 de lei, ceea ce înseamnă că va fi îngroșat rândul rău-platnicilor. Ca să nu mai vorbim despre faptul că mulți furnizori încă emit facturi cu întârziere sau greșite și la recalculare se ajunge la sume care depășesc și veniturile pe 12 luni.
În momentul de față, am făcut și noi calcule și la o factură de gaze de 145 lei/Mwh, valoarea luată în calcul pentru compensare prin raportare la procentul de 25% = 145 lei- 36,25 lei= 108,75 lei. La final, veți avea o reducere de 20 de lei.
Un alt exemplu la prețul de vânzare la gaze naturale = 225 lei/Mwh. Pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh.Valoarea compensatiei acordate, determinată ca procent de 25% = 225 lei x25%= 56,25 lei Valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensației procentul de 25% = 225 lei – 56,25 = 168,75lei. Intrucât valoarea rezultată ca urmare a aplicarii compensării în procent de 25% este mai mare de 150 lei, compensația pt dvs. este de 56,25 lei/MWh. Adică se aplică procentul de 25% pe prețul dvs din factură. Prețul gazelor și al energiei se va modifica la clienții ale căror contracte expiră și vor actualizate la nivelul pieței de acum, ceea ce înseamnă că pot plătit sume chiar de 203 ori mai mari față de vechiul contract. Probleme mari sunt și cu cei din orașe, unde încălzirea și apa caldă vin de la sistemul de termoficare. Există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a realizat un calcul conform căruia din februarie 2023 costurile cu facturile se vor dubla. Dacă în lunile noiembrie -ianuarie, la un apartament cu 2 camere costul va fi de 600 lei, iar la 3 camere de 800 de lei, din februarie vorbim despre aproape costuri duble.
,,Locatarii blocurilor, care nu au sau vor rămâne fără energie termică, sunt puși în situația de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge și la o regularizare în luna februarie 2023 care poate însuma 12 salarii minime nete pe economie, adică o persoană singură care locuiește într un apartament de 4 camere ar trebui să – și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023”, spune Dumitru Chisăliță pe asociatiaenergiainteligenta.ro.
Revenind la alte tipuri de încălzire. În această perioadă, prețul sobelor s-a scumpit foarte mult, dar și a lemnului. În timp ce Guvernul a plafonat prețul metrului cub la 400 de lei, în piață, comercianții au început să urce prețul profitând de faptul că românii oricum vor plăti.
Datele Institutului Național de Statistică arată că în trimestrul II adică de vară, cheltuielile pentru alimente și facturi au depășit 86% din veniturile totale, vorbim despre o medie de 2137 de lei de persoană, în condițiile în care cum menționam mai sus salariu minim pe economie este de 1386 lei. Dacă de la 1 ianuarie se va aplica salariu brut de 3.000 de lei, cel net va fi de mai puțin de 1.800 de lei, ceea ce tot nu va acoperi cheltuielile de persoană.
Între timp, Guvernul de la București așteaptă noi măsuri de la Comisia Europeană, dar nu înseamnă că sunt obligatorii de implementat. Țara noastră are rezerve naturale și poate lua măsuri de una singură, dar poate oferi și sprijin altor state, dacă ar trece la exploatarea rezervelor naturale.