20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânii, momiți cu TVA de 5% la electricitate. Plătim de 5 ori...

Românii, momiți cu TVA de 5% la electricitate. Plătim de 5 ori mai mult față de anul trecut

În timp ce am servit un meniu aparent rentabil, realizăm că de fapt am fost păcăliți cu prețurile la gaze și electricitate. Liberalizarea pieței a însemnat libertate pentru furnizori, iar plafonarea și compensarea au fost ca o pelerină în vreme de furtună.

Măsură decisă de Coaliție

PNL și PSD au bătut palma să scadă TVA-ul la gaze și electricitate la 5 % ca de la 1 aprilie, românii să nu tremure de frica facturile când va expira Ordonanța privind compensarea și plafonarea.

Desigur că nu doar consumatorii casnici au fost loviți, ci și firmele care sunt împinse către faliment și implicit către concedieri în masă.

Florin Cîțu spune că este necesară această măsură de reducere a TVA-ului care este benefică pe termen lung.

„Reglementare, plafonare, toate aceste intervenţii nu rezolvă problema preţurilor, nu rezolvă nimic. Ascund, îţi bagi gunoiul sub preş, asta faci, dar asta nu înseamnă că gunoiul a dispărut. Îţi apare în altă parte. Singura soluţie pe termen lung o reprezintă investiţiile, extinderea pieţei, o ofertă mai mare”, a spus Cîţu.

Marcel Ciolacu este cel care a propus în Coaliție reducerea TVA-ului la 5% la gaze și energie, idee lansată de USR încă de anul trecut.

Analiștii critică măsura de reducere a TVA

Analistul economic Cristian Păun spune că această variantă de reducere a taxelor nu va da roade.

,,Soluția corectă rămâne producția de energie și gaz în condițiile de mediu agreate la nivelul UE. Oferta agregată, și nu cererea agregată, trebuie încurajată prin măsuri eliberatorii.

Libertatea economică e soluția. Strategii guvernamentali trebuie să înțeleagă faptul că aplicarea unor modele de dezvoltare economice otova produce efecte adverse și pro-ciclice.

Stimulând mereu cererea și dependența de consum prin mecanisme artificiale monetare și fiscale, într-o țară cu probleme reale de antreprenoriat, libertate economică și acumulare de capital, nu vei ajunge decât la inflație și deficite. Sărăcie și faliment.”, a scris Cristian Păun pe pagina sa de Facebook.

Ce ar însemna scăderea TVA-ului la energie pentru populație

Dacă de la 1 aprilie plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie, măsuri aflate acum în vigoare, vor fi ridicate, acest lucru înseamnă că o persoană cu un consum lunar de 100 kWh va avea un preț de 1,38 lei/kWh, deci o factură de 138 de lei, în cazul în care statul nu mai decide nimic.

Dacă însă se vor aplica cele două măsuri, de eliminare a certificatelor verzi și de impunere a unei cote reduse de TVA de 5% în loc de 19%, prețul pe kWh scade la 1,14 lei.

Deci factura de 100 kWh va fi de 114 lei, așadar clientul casnic va avea o reducere de 24 de lei la factura de 100 kWh.

Chiar și în acest context, cu toate că românii s-au plâns de prețuri majorate, au făcut-o pe bună dreptate căci la nivel european, țara noastră este în topul statelor care au avut parte de cele mai mari scumpiri.

Prețuri de 4,7 ori mai mari la electricitate în România decât acum un an

În România, potrivit calculelor făcute de jurnaliștii de la Politico.eu, prețul energiei electrice era de 4,7 ori mai mare în ianuarie 2022 comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent.

Topul este dominat de Grecia, cu o majorare de 5,4, un capitol la care statul elen este urmat de Croația și Bulgaria, cu 4,9 fiecare. La polul opus se află Suedia și Danemarca, singurele cu majorări subunitare – de 0,7.

Aplicația energy.live arată că în România prețul este la circa 207 euro/ MWh, mai mic decât în țări ca Grecia (220 euro) sau Slovenia (214 euro), însă mai mare decât în majoritatea statelor UE, inclusiv Bulgaria (207 euro), Spania (178 euro) sau Franța (152 euro). În Danemarca, spre exemplu, sunt la doar 90 euro, respectiv în Finlanda la 74 euro.

Cu siguranță că reducerea TVA-ului la 5% și a certicatelor verzi va duce la o ieftinire a prețurilor la gaze și energie, dar acest lucru trebuie susținut pe o perioadă îndelungată. Așa că dacă statul va fi generos în prima fază în sezonul primăvară-vară, odată cu venirea frigului românii ar putea fi din nou surprinși neplăcut de facturi cu valori uriașe cu multe zerouri.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...
Ultima oră
Pe aceeași temă