Dobânzile mai avantajoase au făcut ca românii ce doresc un împrumut, să se îndrepte către creditele în euro.
Conform Băncii Naționale, din primăvară și până acum, interesul pentru creditele în euro au crescut. La finalul verii au fost încheiate contracte noi de credit în valoare de 13 milioane de euro. Dar, atenție, specialiștii atrag atenția că asemenea credite pot fi riscante, mai ales dacă venitul este în lei și nu în euro, notează știrileprotv.ro.
Băncile au primit nenumărate cereri de credite în euro din primăvară și până acum. Practic, lunar, a fost o creștere continuă, până la nivelul de 13 milioane de euro, în ceea ce privește creditele pentru locuințe în august. Este un maxim din ultimii doi ani, dar acum un deceniu volumele erau de zeci de ori mai mari. În cazul celor de consum, interesul e mai scăzut.
Dobândă mai mică la creditele în euro
Principalul motiv pentru care creditele au ajuns din nou în atenția românilor, o reprezintă dobânda care este mai mică pentru împrumutul în euro față de cel în lei.
Pentru moneda unică, e folosit indicele Euribor, iar pentru lei – Robor și, după 2019, IRCC. Dacă facem o comparație numai între ele, fără marja băncii, vedem că ROBOR la trei luni, de pildă, e sus de tot, la peste 8%. IRCC e jumătate din el, iar Euribor – la 1,5%. Pe de altă parte, vedem și evoluția lor anul acesta, iar concluzia e una clară: toți cei trei indici, de care depinde dobânda plătită, au crescut rapid, mai notează sursa citată.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!