4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia vinde Ucrainei arme produse în Bulgaria

România vinde Ucrainei arme produse în Bulgaria

Războiul din Ucraina a deschis oportunități economice și militare neașteptate, astfel că România vinde Ucrainei arme, dar ele nu sunt românești. Se pare însă că, deși avea o mare șansă în acest domeniu, România și-a ratat-o.

România susține Ucraina din punct de vedere politic și militar, dar în România nu se prezintă detalii despre componenta militară a acestui sprijin. În schimb, vin informații despre România, din Ucraina. Potrivit publicației European Pravda din Ucraina, citată de agenția de presă bulgară Novinite, „fabricanți de arme și dealeri din Bulgaria își vând produsele, în principal, în Polonia și în România, de unde aceste arme sunt exportate în Ucraina”. Informația referitoare la drumul armelor prin România, din Bulgaria până în Ucraina, este plauzibilă, întrucât transportul pe uscat, prin România, este mult mai sigur decât pe Marea Neagră. De asemenea, se știe că industria fostelor țări socialiste era integrată, astfel încât fabrici din Bulgaria pot produce, și în prezent, pentru armata Ucrainei. O realitate incomodă pentru România este însă faptul că industria românească de profil pierde o oportunitate, în favoarea industriei din Bulgaria. Statul român apare doar în postura de intermediar de arme, nu de producător. Aceasta în ciuda faptului că industria românească de apărare se plânge de lipsă de comenzi.

Un fost director executiv al companiei bulgare Kintex, Alexander Mihailov, a declarat că armele sunt exportate din Bulgaria prin intermediul acestei firme de stat, al cărei comerț a atins niveluri record în anul 2022, deci în contextul războiului din Ucraina. De la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, valoarea exporturilor autorizate de arme ale Bulgariei a depășit două miliarde de euro. Drept comparație, în anii 2016 și 2017, valoarea exporturilor de armament ale Bulgariei a fost de doar 1,1 – 1,3 miliarde de euro. Acum două zile, presa din Ucraina dezvăluia că această țară a înaintat Bulgariei o nouă listă cu armele care i-ar fi necesare.

România vinde Ucrainei arme, dar le oferă și drept donație

În privința livrărilor de produse românești către armata Ucrainei, ar putea fi vorba de muniție fabricată în România. În luna august 2022, un document oficial preciza că România a donat arme Ucrainei.

Articolele menționate nu prezintă detalii despre tranzitul armelor bulgărești prin România. În schimb, se precizează că, în Polonia, armele din Bulgaria sosesc pe calea aerului, pe aerodromul din Rzeszów: „Nu este o coincidență că sistemele americane de apărare antiaeriană Patriot au fost instalate pe acest aeroport”. Rzeszów a devenit un hub logistic, în condițiile în care această localitate din Polonia este la doar 70 de kilometri de frontiera cu Ucraina. Dacă se merge pe acest indiciu, merită amintit că și România a cumpărat șapte sisteme antiaeriene Patriot. Primul ar fi operațional din anul 2021 și este instalat la Capu Midia (județul Constanța). Un asemenea amplasament îi permite să protejeze, printre altele, portul Constanța și aeroportul de la Mihail Kogălniceanu, ambele având un rol militar esențial pentru România și pentru NATO. Alte două sisteme Patriot urmau a fi livrate României în anul 2022. Poziția acestora pe teritoriul României nu a fost făcută publică. Potrivit unor informații obținute de „România liberă”, șoselele din estul României, din Dobrogea și din sudul Moldovei, sunt intens circulate de autovehicule grele, înmatriculate în Ucraina.

Acum mai puțin de o lună, ministrul Economiei, Florin Spătaru, promitea că statul român va investi bani în industria de apărare, astfel încât România să-și consolideze forța militară proprie precum și rolul de furnizor de securitate în estul Europei. Ministrul Economiei făcea acest anunț cu prilejul unei vizite la firma Electromecanica din Ploiești.

“Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilităţi astfel încât România să se poziţioneze la nivel naţional şi european ca un furnizor stabil şi de încredere”

Florin Spătaru,

Ministrul Economiei

România este una dintre țările care ajută Ucraina, anunțând că oferă mai ales sprijin umanitar. Cu privire la sprijinul militar trimis de România, există puține informații publice. O aluzie în acest sens apărea într-o declarație a președintelui Klaus Iohannis, făcută în primăvara anului 2022, la o lună după ce începuse războiul în Ucraina.

“Alături de partenerii și aliații săi, România continuă să sprijine Ucraina în efortul său de a respinge invazia Federației Ruse! Țara noastră va trimite o nouă tranșă de ajutoare către Ucraina: combustibil, căști, echipament militar, alimente și medicamente”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Șeful statului nu dezvăluia ce echipament militar trimite România Ucrainei dar se poate presupune că era vorba de echipament din epoca sovietică, acesta fiind comun fostelor țări comuniste.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Ilie Bolojan ar putea să nu mai fie în fruntea PNL. Ce legătură este cu Ministerul Dezvoltării și cel al Transporturilor

Surse politice spun că viitorul lui Ilie Bolojan la vârful partidului depinde de obţinerea Ministerului Dezvoltării sau cel al Transporturilor, promise UDMR-ului, respectiv PSD-ului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă