România și Polonia se remarcă în Europa de Est prin rezervele lor semnificative de aur. România deține 103,6 tone, în timp ce Polonia are rezerve mai mari, de aproape două ori și jumătate.
Conform celor mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului, cererea globală de aur, inclusiv achizițiile extra-bursiere (OTC), a fost de 1.238 de tone în primul trimestru al acestui an. Aceasta reprezintă o creștere de 3% comparativ cu anul anterior și este cel mai puternic prim trimestru din 2016.
Creșterea a fost impulsionată de achizițiile de aur de investiții sub formă de lingouri și monede, care au crescut cu 3% în T1 2024, și de achizițiile băncilor centrale, care au înregistrat o creștere de 1%.
Rezervele de aur ale României au rămas constante în această perioadă, situându-se la 103,6 tone, plasând țara pe locul 39 în lume. România are a doua cea mai mare rezervă de aur dintre țările fostului bloc comunist din Europa, după Polonia.
Polonia, liderul Europei la achiziția de aur
„Când comparăm rezervele de aur ale României, trebuie să ajustăm valorile în funcție de populație. România are aproximativ 5,45 grame de aur pe cap de locuitor, în timp ce Polonia are 9,75 grame. Ultima schimbare în rezervele de aur ale României a avut loc în octombrie 2007, când BNR a vândut o tonă de aur”, spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România, potrivit Financiarul.ro
Banca centrală a Poloniei se situează pe locul al doilea în lume la achizițiile de aur din 2023, după China și înaintea Indiei. Astfel, devine lider în Europa la cumpărările de aur. La sfârșitul anului trecut, rezervele de aur ale Poloniei erau cu 130 de tone mai mari față de sfârșitul lui 2022, totalizând 359 de tone, reprezentând o creștere de 56,9%. Aceste rezerve constituie 12% din totalul rezervelor băncilor centrale.
Consiliul Mondial al Aurului nu dispune de date specifice privind cererea de aur din România, care este inclusă în categoria „alte țări europene”, excluzând piețele principale.
În această categorie, cererea de aur pentru investiții a scăzut la 24,2 tone în 2023, de la 41,9 tone în 2022. Deși datele specifice lipsesc, piața românească de aur pentru investiții este încă în dezvoltare.