5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăEconomieRomânia va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României

Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035, care include o decizie importantă: reluarea producției interne de uraniu pentru a elimina dependența de importuri. „Reluăm producția de uraniu pentru consumul nuclear al țării, eliminând importurile,” au declarat oficialii guvernamentali.

Nuclearelectrica a preluat, în 2021, licența de concesionare pentru perimetrul Tulgheș-Grințieș, din județul Neamț. Acest zăcământ, aflat anterior sub administrarea Companiei Naționale a Uraniului (CNU), este considerat esențial pentru viitorul sectorului nuclear românesc, scrie profit.ro. Exploatarea acestui zăcământ ar putea asigura resursele necesare pentru funcționarea a două unități nuclear-electrice, pe toată durata de operare a acestora, se arată în documentul guvernamental.

Provocări și investiții semnificative

Costurile de repornire a exploatării miniere de la Tulgheș-Grințieș sunt considerabile. În urmă cu mai bine de un deceniu, acestea au fost estimate la peste 400 de milioane de lei, dar, având în vedere inflația, suma actuală este cu mult mai mare. Nuclearelectrica intenționează să atragă investitori pentru a lansa activitatea de exploatare.

În paralel, pentru a-și asigura continuitatea aprovizionării, Nuclearelectrica a semnat în 2022 un acord-cadru de siguranță de până la 1.500 de tone de concentrat de uraniu natural de la un furnizor internațional, cu o valoare estimată între 224 și 253 de milioane de dolari.

România a închis, în 2021, singura exploatare funcțională de uraniu, cea de la Crucea-Botușana din județul Suceava, din cauza epuizării resurselor. Acum, guvernanții văd în redeschiderea producției interne de uraniu, o oportunitate de a sprijini independența energetică și dezvoltarea durabilă a sectorului nuclear.

Această măsură face parte dintr-o strategie mai largă care vizează securitatea energetică a României, diversificarea surselor de energie și consolidarea rolului energiei nucleare în mixul energetic național.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Soluții Eficiente pentru Managementul Deșeurilor

Într-o lume care acordă o importanță din ce în ce mai mare sustenabilității și curățeniei, alegerea corectă a coșurilor de gunoi și a pubelelor...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Leasingul de personal: o soluție pentru deficitul de muncitori calificați în România?

Confruntându-se cu un deficit de muncitori calificați, România se află în fața unui mare obstacol în calea dezvoltării economice. Astfel, leasingul de personal se...
Ultima oră
Pe aceeași temă