România trece la ora de vară în acest weekend, moment așteptat de milioane de români. Mai concret, în data de 31 martie (sâmbătă spre duminică) ora 3:00 devine ora 4:00, atunci înregistrându-se și cea mai scurtă zi din an. Chiar și așa, această schimbare aduce odată cu ea zile mai lungi și lumină naturală în acele seri de vară care ne-au lipsit în ultimele luni.
În cât timp se adaptează organismul la noua schimbare și cum ne afectează
Trecerea la ora de vară aduce cu sine atât beneficii, cât și inconveniente, însă este un aspect obișnuit al calendarului care ne ajută să ne bucurăm de mai multă lumină naturală și să ne adaptăm la schimbările de sezon, așa cum am menționat mai sus.
De altfel, potrivit specialiștilor, organismul uman poate avea nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a se adapta complet la această schimbare a orei.
„Noi în creierul nostru avem un ceas biologic. Nu depinde de noi. Poate a venit de sus. Acesta are un anumit ritm care se numește ritm circadian. Dacă razele de soare vin cu o oră mai devreme în România trebuie și noi să ne adaptăm.
Adaptarea este foarte simplă, ne trezim cu o oră mai devreme. Putem funcționa bine, în activitate perfectă, cu o oră mai devreme. Noi trebuie să folosim raza de lumină să pornim. Dacă Dumnezeu ne-a dat mai devreme cu o oră acestă lumină, trebuie să o folosim în totalitate să putem lucra”, a declarat doctorul Ciurea, potrivit Antena 3.
Practică standardizată
Deși originile orei de vară sunt subiect de dispută – de la un eseu redactat de Benjamin Franklin în 1784, la un pamflet scris de constructorul britanic William Willet în 1907 – schimbarea orei în sine a devenit o practică standardizată, notează știrileprotv.ro.
Procesul de schimbare a orei are loc în timpul nopții, oferind astfel majorității oamenilor o oră în plus de lumină solară în serile de vară, chiar dacă acest lucru implică faptul că dormim mai puțin cu o oră. În luna noiembrie, ceasurile sunt date înapoi cu o oră, revenind la ora standard.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!