Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică.
În ultimul deceniu, cantitatea de legume și fructe importate s-a dublat, atingând aproape 1 milion de tone anual pentru fiecare categorie.
În același timp, producția internă de legume a scăzut, iar cea de fructe a stagnat.
Fermierii români se confruntă cu dificultăți din cauza secetei severe din ultimii cinci ani, care a redus semnificativ recoltele, chiar și în cazul celor care utilizează sisteme de irigații.
Costurile ridicate de producție pentru culturile în sere și solarii i-au determinat pe unii fermieri să renunțe la activitate.
Totuși, există și exemple de succes
Fermierii din județul Bacău s-au asociat și au investit în infrastructura necesară, precum depozite de fructe, reușind astfel să facă primii pași către export.
În contextul acestor provocări, dependența României de importurile de legume și fructe rămâne în creștere, iar fermierii locali se luptă să își mențină afacerile sustenabile.