România și Republica Moldova sunt principalele destinații pentru ucrainenii care încearcă să evite încorporarea în armata ucraineană, potrivit autorităților de la Kiev.
Până în prezent, au fost destructurate 515 grupări criminale implicate în facilitarea trecerii ilegale a bărbaților ucraineni peste graniță.
Andrii Demcenco, purtător de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat din Ucraina, a declarat că aceste grupări criminale, care numără aproximativ 1.500 de membri, au fost prinse în timp ce organizau traversarea ilegală a graniței către România și Republica Moldova.
Demcenco a precizat că sumele pe care fugarii le plătesc pentru aceste servicii variază între 3.000 și 12.000 de dolari, uneori fiind chiar mai mari.
Nu se știe clar câți ucraineni au trecut granița astfel
Conform surselor citate de publicația ucraineană Slidstvo.Info și de Obiectiv de Suceava, cei mai mulți ucraineni care fug de încorporare aleg să se îndrepte spre România sau Republica Moldova, cu mult mai rar optând pentru Ungaria sau Slovacia.
Autoritățile nu au estimări precise privind numărul total al celor care au părăsit țara prin aceste metode, dar confirmă că majoritatea încercărilor de trecere ilegală a fost înregistrată la granițele cu România și Moldova.
Grupările criminale care facilitează aceste traversări sunt adesea conduse de persoane aflate în afaceri internaționale și își promovează serviciile prin intermediul rețelei Telegram, inclusiv prin recrutarea de minori pentru a acționa ca ghizi.