10.7 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia se pregătește pentru procesul de la Bruxelles. Compania Pfizer cere de...

România se pregătește pentru procesul de la Bruxelles. Compania Pfizer cere de la statul român 564 de milioane de euro

Guvernul a abilitat Ministerul de Finanțe să angajeze o firmă de avocatură care să reprezinte statul român în procesul deschis de compania Pfizer, proces prin care compania farmaceutică cere României 564 de milioane de euro, în schimbul a 29 de milioane de doze de vaccin anti – Covid.

Ședința din 1 februarie 2024 a Guvernului României a avut un singur punct pe ordinea de zi: „Aprobarea împuternicirii Ministerului Finanțelor pentru contractarea de servicii de asistență juridică și reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în cauza înregistrată cu nr. F5331-23, aflată pe rolul Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, cu prim termen de judecată la data de 20.02.2024”. Este vorba de procesul intentat împotriva statului român de de către reclamanții PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL. Procesul are ca obiect Contractul de achiziție de vaccinuri împotriva Covid-19 încheiat între contractant (Pfizer) şi Comisia Europeană.

În dosarul F5331-23, care se va judeca la Bruxelles, Pfizer vrea să oblige România „la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28,94 milioane de vaccin rămase pe care le-a achiziționat, în valoare de circa 564 milioane euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2,78 miliarde lei și plata cheltuielilor de judecată aferente procedurii, respectiv 22.500 euro”, a precizat Guvernul României. Compania Pfizer – BioNTech a acționat în judecată România pentru a o obliga să plătească toate vaccinurile anti – Covid pe care le-a achiziționat „ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021”.

Pentru acest proces, Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles a emis o citație către România la data de 22 decembrie 2023, citație care a ajuns „la începutul acestui an”, a anunțat Guvernul României.

Imediat după primirea citației în România, o serie de oficiali români au reacționat dând vina unii pe alții. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a pus în legătură acest proces intentat României cu urmărirea penală aflată în curs, în România, împotriva lui Florin Cîțu (PNL), care la data semnării contractului pentru vaccinuri avea funcția de prim-ministru. Rafila mai spune că, după ce Cîțu a pierdut funcția de premier, statul român a reușit să vândă o parte din dozele de vaccin anti – Covid comandate pe mandatul lui Cîțu, ceea ce a fost foarte bine. „Dacă nu le vindeam, suma despre care se discută în procesul cu compania Pfizer nu ar fi fost de 550 de milioane de euro ci ar fi fost de 700 de milioane de euro, pentru că ar fi fost mai multe doze decât cele pe care noi am reuşit să le vindem”, explică ministrul Sănătății. Rafila subliniază că, alături de România, au fost date în judecată, pe același motiv, alte două țări. „Este o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că Pfizer a făcut acelaşi lucru şi cu alte două state membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia şi Ungaria”, afirmă ministrul Rafila.

Cîțu, în replică, spune că nu el, ca premier, a semnat contractul pentru vaccinuri în numele României, ci că, în timp ce era premier, a fost vorba de un „contract cadru special, făcut de Comisia Europeană în numele statelor din UE”. Cîțu mai spune că România a comandat în total 90 de milioane de doze de vaccin anti – Covid, dintre care 40 de milioane de doze s-au comandat după ce el nu mai era premier.

Actualul șef al Executivului, Marcel Ciolacu, a justificat Memorandumul aprobat de Guvern la 1 februarie 2024 prin faptul că, în calitate de premier, a ajuns să fie obligat să rezolve „tâmpeniile făcute de alții”.

Alexandru Rafila este ministru al Sănătății din noiembrie 2021, anterior fiind deputat PSD. Rafila afirma, acum trei zile, că în mai 2021, guvernul condus de Cîțu (cu Ioana Mihăilă ca ministru al Sănătății) a emis un memorandum care solicita alocarea pentru România a 39 de milioane de doze de vaccin. Dozele comandate în anul 2021 ar fi sosit în România în perioada 2022 – 2023.

E, în momentul de faţă, o cercetare penală în desfăşurare, sunt patru persoane urmărite penal, una dintre ele este domnul Cîţu. Prin memorandum, în anul 2021, Guvernul României a solicitat alocarea unei cantităţi de 39 de milioane de doze, pentru doi ani, 2022 şi 2023. Din care noi am vândut circa șapte milioane de doze

Alexandru Rafila,

Ministrul Sănătății

Senatorul Florin Cîțu susține că, deși deținea funcția de premier, nu el a semnat contractul. Cîțu mai afirmă că, după ce el nu mai era premier, la 7 ianuarie 2022, România a făcut o comandă pentru 40 de milioane de doze de vaccin, sub semnătura ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. „Dar au fost trimise și în alte țări și atunci au rămas o parte, 28 de milioane”, explică Florin Cîțu.

„A fost un contract cadru special, făcut de Comisia Europeană în numele statelor UE. Acel contract cadru a fost discutat înainte de a fi semnat cu producătorii de vaccinuri în Consiliul European, unde România e reprezentată de Klaus Iohannis. Acolo s-a decis forma contractului și că României i se vor aloca doze pentru 19,3 milioane de persoane”

Florin Cîțu,

Fost prim-ministru

Senatorul Cîțu susține că, după ce el nu mai era premier, 40 de milioane de doze de vaccin au fost comandate de România în anul 2022, sub semnătura ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Economiei: Brandurile românești trebuie aduse din nou în actualitate

Demnitarul a vizitat standurile celor peste 90 de expozanți, aflați la Târgul IMM de la Sinaia Ministrul Economiei a participat la deschiderea oficială a Târgului...

Andrei Rațiu, printre primii jucători care vor evolua pe noul Camp Nou! Redeschiderea arenei este programată pentru februarie 2025

FC Barcelona își va relua meciurile pe Camp Nou în februarie 2025, după o lungă perioadă de renovare, iar Andrei Rațiu, fundașul român legitimat...

Papa Francisc a anunțat cum dorește să fie înmormântarea sa

Papa Francisc, cunoscut pentru modestia sa și renunțarea la multe dintre tradițiile fastuoase ale Bisericii Catolice, a anunțat că dorește o înmormântare simplă, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă