3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăInternaționalRomânia se numără printre țările europene în care poți deveni cel mai...

România se numără printre țările europene în care poți deveni cel mai ușor cetățean

România se află pe locul șapte în top 32 de țări europene cu cetățenie ușor de accesat. Peste trei din 50 de(6,3%) rezidenți din afara UE devin cetățeni.

Estonia este cea mai dificilă țară pentru bărbați, pe baza procentului de cetățeni din afara UE care dobândesc cetățenia, iar Letonia se află pe locul cel mai greu pentru femei.

Suedia este cea mai ușoară țară din UE de a obține cetățenia atât pentru bărbați, cât și pentru femei

Cercetarea agenției canadiane de imigrație CanadaCIS a studiat cele mai recente date Eurostat privind imigrația din 2009 până în 2021 pentru a vedea care țări au cele mai mari și mai mici procente de rezidenți din afara UE care devin cetățeni.

Citește și: Guvernul simplifica procedurile de acordare a cetateniei romane

10 țări europene cele mai ușor de obținut cetățenia

Cele mai ușoare zece țări pentru a deveni naționali sunt mai puțin grupate decât cele mai dificile țări, cu patru în Europa de Nord și de Vest și câte una în Europa de Sud și de Sud-Est. Cel puțin unul din 20 (5%) rezidenți din afara UE devin cetățeni anual în fiecare țară.

Suedia este cea mai ușoară, cu aproape unul din zece (9,3%) rezidenți din afara UE dobândind cetățenia, peste dublu față de media UE. Suedia are cele mai mari rate de acceptare atât pentru bărbați, cât și pentru femei, comparativ cu alte țări. Femeile au un avantaj cu o rată de acceptare de 10,02% față de 8,66% pentru bărbați.

Norvegia, Țările de Jos, Portugalia și Islanda sunt a doua până la a cincea țară în care poți deveni cel mai ușor cetățean, cu rate de achiziție de peste unul din 25 (4%).

Citește și: Basarabenii devin mai usor rusi decat romani

Majoritatea țărilor nord-europene au fost cele mai ușoare pentru obținerea cetățeniei. Suedia, Norvegia, Islanda și Finlanda având printre cele mai ridicate rate de cetățenie. Danemarca este singura țară din nord care nu este inclusă.

Top 10 countries to easily obtain citizenship
Sursa: Eurostat: Residents who acquired citizenship as a share of resident non-citizens by former citizenship and sex (2012-2021)

În sudul Europei, Portugalia a fost cea mai ușoară; Țările de Jos, Irlanda și Regatul Unit au fost cele mai ușoare state din Vest pentru a deveni cetățeanul lor. Regatul Unit ocupă locul opt, cu aproximativ trei rezidenți din 50 (3,2%) care au primit cetățenia.

Polonia și Croația sunt cele mai ușor de schimbat naționalitatea din Europa Centrală, cu rate de 4%, respectiv 3,9%.

Europa de Nord și de Vest sunt regiunile cele mai ușor de schimbat naționalitatea, cu o rată de acceptare de 5,9% față de 1,9% în Europa Centrală și 3,6% în Sud.

10 țări europene cele mai greu de obținut cetățenia

Analiza a arătat că primele nouă țări cu cele mai dificile condiții pentru a deveni cetățeanul lor sunt în Europa Centrală.

Estonia este cea mai dificilă țară pentru care rezidenții din afara UE pot deveni cetățeni. Are cel mai mic procent mediu de rezidenți care dobândesc cetățenia, la aproximativ unul din 200 (0,6%). Bărbații sunt mai puțin susceptibili de a fi acceptați, cu o rată de achiziție mai mică de 0,58% față de 0,69% pentru femei.

Letonia, Cehia și Lituania sunt următoarele trei țări ale cărora condiții devin cel mai grele pentru accesarea cetățeniei, mai puțin de 1% dintre rezidenții săi din afara UE obțin cetățenie, comparativ cu media europeană de 3,56%.

Națiunile situate pe locul cinci până la al nouălea – Austria, Liechtenstein, Slovacia, Slovenia și Germania – acordă mai puțin de unul din cincizeci (2%) cetățeni non-rezidenți ai UE.

Danemarca este cea mai dificilă țară din afara Europei Centrale pentru a obține cetățenia, cu o rată de achiziție de 2%.

Sursa: Eurostat: Residents who acquired citizenship as a share of resident non-citizens by former citizenship and sex (2012-2021)

În ultimii zece ani, șase din zece țări dintre cele mai dificile au acordat un procent mai mare de cetățeni rezidenți de la an la an, rata Danemarcei crescând cel mai rapid. Rata Germaniei a rămas stabilă. Letonia, Lituania și Slovenia au scăzut.

Țări cu cele mai mari diferențe de gen

Aproape fiecare țară europeană a acordat cetățenia mai multor femei (3,85%) decât bărbaților (3,56%), doar patru din 32 acceptând mai mulți bărbați.

Bulgaria și România au cele mai mari diferențe de gen în cetățenie în favoarea bărbaților. În ambele țări, cu aproximativ 45% mai mulți bărbați au primit statut național decât femeile.

Ratele de acceptare ale Greciei și Letoniei au fost ușor denaturate față de bărbați, mai puțin de 10%.

În Europa, femeile primesc mai ușor statutul național decât bărbații.

Din cele zece țări cu cea mai puternică preferință pentru femei, șapte erau în Europa Centrală, două în nord: Finlanda și Islanda și Malta în sud.

Primele trei țări care acceptă mai multe femei sunt Slovenia, Lituania și Cehia, care au acordat trei femei statut național pentru fiecare doi bărbați.

Pe lângă faptul că are unele dintre cele mai puternice pașapoarte, Europa are printre cei mai înalți indicatori de calitate a vieții, inclusiv perspective ridicate de carieră, condiții de viață și asistență medicală.

Bryan Brooks, expert în imigrare de la CanadaCIS

Analiza arată că Europa Centrală este cea mai dificilă regiune pentru obținerea cetățeniei, Europa de Nord și de Vest fiind cea mai ușoară.În aproape nouă din zece țări, rata de naturalizare a fost mai mare pentru femei. S-ar putea ca femeile să fie mai eligibile, mai susceptibile să emigreze sau să aibă în mod obișnuit abilitățile necesare pentru a umple deficitul.

Bryan Brooks, expert în imigrare de la CanadaCIS

Cercetarea a fost realizată de agenția canadiană de imigrație CanadaCIS.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă