Țara noastră are a treia cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor, după Spania și Suedia
Banca Națională a României semnalează că rata șomajului persoanelor sub 24 de ani a urcat la 27%, iar pentru femeile tinere chiar la 28%. Datele Institutului Național de Statistică și ale Eurostat confirmă că țara noastră are a treia cea mai mare rata a șomajului în rândul tinerilor, după Spania și Suedia. Această problemă, devenită alarmantă, atrage atenția asupra unui factor determinant și anume, educația precară. Rata șomajului pentru persoanele cu un nivel scăzut al educației este de 13,6%, de aproape 7 ori mai mare decât în cazul celor cu studii superioare, unde aceasta coboară la doar 2%, notează hotnews.ro.
Potrivit proiecțiilor pentru anul 2035, cererea de forță de muncă va fi concentrată în două extreme: specialiști cu studii superioare, care vor ocupa un sfert din locurile de muncă disponibile, și muncitori slab calificați în industrii precum construcțiile sau transporturile, care vor reprezenta doar 7%.
În plus, influențele valului AI asupra pieței muncii devin din ce în ce mai vizibile. Inteligența artificială desființează locuri de muncă, dar și creează altele noi, în special în domeniul modelării AI și al inteligenței în afaceri. România încă suferă din cauza unei productivități a muncii sub nivelul altor state europene. Deși aceasta se situează la 84,2% din media UE27, suntem la distanță semnificativă de țări precum Belgia (129,6%) sau Austria (114,2%).
Mai mult, țara noastră are cea mai mică pondere a tinerilor care combină educația cu piața muncii, ceea ce accentuează fenomenul NEET, adică tineri care nu studiază și nu lucrează. Potrivit INS, 17,5% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani sunt inactivi, cifrele fiind și mai dramatice în mediul rural (23,1%) și pentru femei (20,9%).
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News