România se află printre țările membre ale Uniunii Europene cu una dintre cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante în sectoarele industriale, de construcții și servicii, având un procent de doar 0,8% din totalul locurilor de muncă.
Comparativ, media Uniunii Europene este de 2,9%, potrivit unui infografic recent publicat de Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich Ebert România.
Alături de România, alte state din Europa de Est și de Sud au rate scăzute ale locurilor de muncă vacante, inclusiv Polonia (0,9%), Bulgaria (0,8%), Slovacia (1,1%), Grecia (1,6%), Spania (0,9%) și Portugalia (1,4%).
În schimb, țările vest-europene cu economii puternice, precum Austria (4,7%), Belgia (4,6%), Olanda (4,5%) și Germania (4,1%), înregistrează rate mult mai ridicate.
Reprezentanții Fundației Friedrich Ebert România explică semnificația unei rate scăzute a locurilor de muncă vacante, subliniind că aceasta poate indica blocaje pe piața muncii, unde cererea depășește oferta de locuri de muncă. Acest dezechilibru poate duce la presiuni asupra salariilor, în special în domeniile în care există mulți șomeri sau persoane care nu sunt înregistrate oficial în căutarea unui loc de muncă.
În România, rata șomajului este de 5,6%, poziționându-se în linie cu media Uniunii Europene.
Aceasta se aliniază cu țări din Europa de Vest, cum ar fi Belgia (5,5%), Luxemburg (5,2%) și Danemarca (5,1%), dar și cu state din Europa de Est și Sud, precum Slovacia (5,8%), Cipru (5,8%), Croația (6,1%) și Estonia (6,4%).
În contrast, țările cu rate de șomaj mult mai ridicate, cum ar fi Spania (12,2%), Grecia (11,1%), Italia (7,7%) și Franța (7,3%), au și cele mai mici valori ale locurilor de muncă vacante.
Aceeași situație este întâlnită și în state precum Slovacia, Croația, Estonia, Luxemburg și Irlanda, care au statistici similare cu cele ale României.