România se remarcă la nivel global având cel mai mare procent de investitori individuali care dețin criptoactive, cu 54%, conform unui raport recent. Aceasta este urmată de Polonia, cu 51%, și Cehia, cu 50%, notează Ziarul Financiar.
În contrast, în țările din vestul Europei și Statele Unite, procentul investitorilor în criptomonede scade considerabil, atingând 38% în Spania, 27% în SUA și 20% în Franța și Danemarca. De asemenea, România conduce și în ceea ce privește procentul de femei investitori în criptoactive, cu 48%, urmată de Polonia și Ţările de Jos.
Analiza pe vârste relevă că tinerii investitori cu vârste între 18 și 34 de ani din Cehia au cel mai mare procent de deținători de criptoactive (69%), urmați de România (66%) și Polonia (62%). În schimb, cei mai puțini interesați de criptoactive sunt tinerii din Regatul Unit, Franța, Italia, Australia și SUA.
România are, de asemenea, cel mai mare procent de investitori de peste 55 de ani care dețin criptoactive (30%), urmată de Polonia (24%) și Cehia (18%). Procentul scade la 5% în Regatul Unit, 6% în Danemarca, 7% în Franța și 8% în SUA, potrivit Ziarului FInanciar.
În ceea ce privește investițiile tradiționale, datele sugerează o altă tendință.
Deși bursa de valori din SUA este cea mai mare din lume, investitorii danezi detin cel mai mare procent de acțiuni naționale (69%), urmați de cei din Germania (56%), Ţările de Jos (55%), Australia (52%) și SUA (49%). În domeniul obligațiunilor naționale, Polonia se află în frunte cu 50% dintre investitori deținând astfel de active, urmată de Danemarca (42%) și SUA (40%). România este situată la mijlocul clasamentului, cu 35%. În privința numerarului, investitorii români se situează pe locul patru, cu 75%, fiind depășiți doar de cei din Marea Britanie (82%), Cehia (79%) și SUA (76%).